Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950134    








Honlapkeszites

Nagykanizsa díszpolgára: Dr. Kulcsár Gyula rákkutató

A neves magyar rákkutató negyedszázados tudományos munkásságát Nagykanizsa díszpolgári címmel értékelte.


Az ünnepi közgyûlésen vehette át a Nagykanizsa díszpolgára címet Dr. Kulcsár Gyula, a Culevit Kft. tudományos igazgatója. A kutató tudományos pályafutása során több mint 25 évet szánt a rákkutatásra, szülõvárosa, Nagykanizsa ezt a negyedévszázados szakmai munkásságát, valamint elért tudományos eredményeit díjazta a kitüntetõ címmel.
Újabb rangos elismerésben részesült április 29-én Dr. Kulcsár Gyula, biokémikus rákkutató, a Culevit Kft. tudományos igazgatója, akit péntek délután szülõvárosa, Nagykanizsa díszpolgárává avattak. A megtisztelõ cím átvétele után a szakember olyan méltán híres magyarokkal tartozik a város büszkeségei közé, mint például Jókai Mór és Bethlen István.
Dr. Kulcsár Gyula máig erõsen kötõdik Nagykanizsához. Ebben a városban született és nõtt fel, középiskolai tanulmányait is itt végezte, a Winkler Lajos Vegyipari Technikumban. „Megható érzés, hogy a város vezetése méltónak talált a díszpolgári cím viselésére. Itt nõttem fel, itt kaptam meg azokat az alapokat, amelyekre a késõbbi pályafutásom során biztosan támaszkodhattam. Büszkeséggel tölt el, hogy a szülõvárosom értékeli a tudományos életben, a rákkutatás területén elért eredményeimet” – mondta Dr. Kulcsár Gyula.
Egyetemi tanulmányait Szegeden folytatta, a Szegedi József Attila Tudományegyetem természettudományi karán, vegyész szakon szerzett diplomát. Késõbb, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai Intézetének munkatársaként - az orvostanhallgatók oktatása mellett - 1987-ben kezdte el az emberi szervezet természetes tumor ellenes védelmi mechanizmusaival kapcsolatos kutatásait, amelynek alapján 1998-ban szerezte meg doktori fokozatát. A kutató 9 magyar és 20 nemzetközi tudományos értekezésben publikálta, valamint 34 magyar és 21 nemzetközi kongresszuson ismertette kutatásainak eddigi eredményeit.
Dr. Kulcsár Gyula 1998-ban a Feltalálók Olimpiáján (I. Inventors’ Olympic Games) „Genius Prize” díjat nyert, két évre rá pedig a „Természetes Tumorellenes Védelemrõl” szóló szabadalmát beválasztották az Országos Szabadalmi Hivatal által kiadott válogatott szabadalmak közé, amelyek között szerepel például Albert Einstein, Puskás Tivadar és Szent-Györgyi Albert szabadalma is.
2005-tõl a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztõ Kft. tudományos igazgatójaként dolgozik. A cég 1993-as alapítása óta speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerek fejlesztésével foglalkozik daganatos betegek részére.
Az, hogy ezúttal szülõvárosa tünteti ki, azt támasztja alá, hogy Dr. Kulcsár Gyula mind szakmailag, mind emberileg komoly értéket teremt, amelyet Nagykanizsa városa is elismer.
 

A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztõ Kft.-rõl
Az 1993-ban alapított Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztõ Kft. több mint húszéves tapasztalatával a speciális – gyógyászati célra szánt, daganatos betegeknek ajánlott tápszerek piacvezetõ gyártói között jegyzett, a rákelleni küzdelem ismert vállalata. A Culevit készítmények továbbfejlesztése érdekében a vállalat 2009-ben új, speciális kutató és fejlesztõ laboratóriumot hozott létre Pécsett. Emellett a Culevit Kft. 2010 májusában, a Biotechnológiai Innovációs Bázis klaszter tagjaként 90,4 millió forintos európai uniós támogatást kapott a kutatások folytatására és a kétlépcsõs klinikai vizsgálatok elvégzésére. Ezzel párhuzamosan a Culevit ingyenes életmód-tanácsadási szolgáltatást is nyújt a betegek számára, amelynek keretében az érdeklõdõk személyes konzultáció keretében kaphatnak választ problémáikra, kérdéseikre.

Kanizsa



2016-04-30 05:52:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül