Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950096    








Honlapkeszites

M9-es autópálya: délnyugaton kerülné el Kanizsát

A VKIB legutóbb megtartott ülésén napirendi pontként szerepelt a Szombathely-Szeged között tervezett M9 autópálya Nagykanizsa-Kapopsvár közti szakasza Nagykanizsa város közigazgatási területét érintõ nyomvonal-változatainak megvitatása.
A terveket a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztõ ZRT megbízásából a budapesti RODEN Mérnöki Iroda készíti. A megbízó igényli a területileg érintett önkormányzatok véleményének bekérését a leginkább preferálható nyomvonal-változatokról. Az egyeztetésen tervezõk ismertették az eddig megvizsgált nyomvonal-változatokat, melyek többsége a korábbi elõzetes elképzelésekkel összhangban Nagykanizsa közigazgatási területének észak-keleti részen halad. E javaslat szerint az M7 és M9 autópályák néhány kilóméter hosszon közös szakaszon haladnának Nagykanizsa város területén. E megoldás a rövidebb és ebbõl következõen olcsóbb beruházást eredményezhetne.

 


 Felmerült azonban a város belterületét délnyugat felõl átkaroló nyomvonal lehetõsége is, amely Palintól délnyugatra új csomóponttal csatlakozna a meglévõ M7 autópályához. E változat elõnye a város számára abban jelentkezne, hogy a déli irányból a városközpontba befutó országos közutak átmenõ-forgalmának egy részét levenné a város belsõ úthálózatáról. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a miklósfai lakosok e megoldást környezetvédelmi okokból és városrészük fejlõdése miatt aggódva nem fogadnák szívesen.
A bizottság azonban többségi szavazattal az össz-városi érdekekre tekintettel elsõ helyen az M9 autópálya délnyugati elkerülõ nyomvonalát támogatta. Amennyiben a beruházó e változatot mégsem hajlandó megfinanszírozni, úgy az észak-keleti nyomvonalhoz a bizottság a város nevében csak olyan feltétellel járulna hozzá, ha az M9 autópálya kapcsolódó beruházásaként a Csengery utcát tehermentesítõ - régóta tervezett - délkeleti elkerülõ út megépülne.
H.J.



2009-08-21 09:10:49


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül