Ma 2025. 2 5.
Ágota, Ingrid, Etelka napja van. Látogatók száma : 57259345 |
||||||||||
|
Az Õrség Zöld Aranya - Kóstolja meg az országtortáját A tökmagos, málnás, fehér csokoládés édességet - a tavalyi gyõzteshez hasonlóan- a salgótarjáni Szó Gellért álmodta meg. A tortát már nagy üzemben készítik a cukrászdák. A cukorbetegeknek és a diétás étrenden élõknek sem kell szomorkodniuk, nekik az Áfonya Hercegnõt kínálják, idén ez lett Magyarország Cukormentes Tortája. Mandulalisztbõl, tökmagolajjal és joghurttal készült piskótatészta az alapja az idei országtortának. A Jordanics Cukrászdában napok óta sütik, keverik, melegítik és hûtik a torta alkotórészeit. Ez az év legmunkásabb idõszaka a cukrászoknak, akik számára igazi kihívás minden évben új technológiákkal és alapanyagokkal elkészíteni a tortát. „Éjjel-nappal tortát sütünk. Nyolcasával, tízesével, hogy mire a közönség bejön, addigra megfelelõ mennyiségben rendelkezésre álljon az országtorta. Az idén ez nagyon különleges a tökmag és az édes vaníliás krém keveredése miatt. Egy nagyon pikáns, nagyon érdekes ízt ad. Szerintem meg fogja osztani az embereket, aki a tökmagot nem tudja elképzelni édes mivoltában, annak nem biztos, hogy ízlik, de alapvetõen egy nagyon finom torta" - mondta el Bertalanné Varga Ildikó, cukrász. A piskótaalapra fehér-csokoládés krém kerül, majd egy tökmagpralinéval kevert ropogós réteg következik. Az édes ízeket egy málnazselé ellensúlyozza, mely különleges színkombinációt is eredményez az édességnek. A tortára végül egy úgynevezett glazing kerül, a zselés réteget szintén tökmagolaj bolondítja. Végül tejszínhab, fehér csokoládé és darált, pirított tökmag díszíti az édességet. „Negyven-ötven tortánál kevesebbet még soha nem kellett készíteni, a népszerûbbekbõl elértük a száz tortát.” Minden évben nagyon-nagy az érdeklõdés az országtorta iránt – mondja Lóth Zoltán. A Jordanics Cukrászda a kezdetek óta készíti és kínálja hazánk tortáját. A kézmûves cukrászdának ez nagy kihívás, de örömmel vállalják a feladatot. „A receptet július végén kapjuk meg e-mailben egy kód alapján, mint a Cukrászszövetség tagjai. Aztán elkezdünk rákészülni, aztán elkezdenek rákészülni a kereskedõk is, akik ezzel foglalkoznak, tehát a sorrend nem biztos, hogy jó. Soha nem vagyunk idõben, mindig az utolsó napok a legrohanósabbak, de 19-dikétõl már állunk elébe, ha valaki szeretne fogyasztani, teljesen hivatalosan 20-ától fogjuk ezt értékesíteni" - fogalmazott Lóth Zoltán, a Jordanics Cukrászda tulajdonosa. Az Õrség Zöld Aranya receptje házi sajtolású tökmagolajat és a legkiválóbb alapanyagokat ír elõ. Ezeket a résztvevõ cukrászdáknak követnie kell. A szakmai zsûri egyébként idén 43 torta közül választotta ki a Magyarország Tortáját. A cukorbetegeknek és a diétás étrenden élõknek sem kell szomorkodniuk, az idei esztendõben is megválasztották a Magyarország Cukormentes Tortáját is. Az Áfonya Hercegnõ fantázianévre keresztelt tortából egy szelet mindössze 8,8 gramm szénhidrátot és 228 kilokalóriát tartalmaz. A budapesti Tortavár Cukrászda mestere, Pechtol Zsolt áfonya, szeder, ribizli, joghurt és mandula felhasználásával készítette tortáját. Kanizsa TV - Kanizsa
PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|