Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950209    








Honlapkeszites

Négyévszak Kupa - nemcsak foci

A sze­les, hû­vös idõ sem vet­te el a Négyévszak Ku­pa részt­ve­võ­i­nek ked­vét a fo­ci­zás­tól szom­bat dél­elõtt, hi­szen volt már ar­ra is pél­da, hogy esõ­ben ját­szot­tak. Iván, Iván – szó­lí­tot­ták gyak­ran tár­sai a Cit­rom Wild csa­pa­tá­nak zöld­me­zes csa­tár­ját a Csa­lád­se­gí­tõ és Gyer­mek­jó­lé­ti Köz­pont ál­tal im­már ha­to­dik al­ka­lom­mal meg­ren­de­zett lab­da­rú­gó tor­nán, a Min­den­ki Sport­pá­lyá­ján.

Or­sós Iván szem­mel lát­ha­tó­an jó for­má­ban volt, s a két meccs kö­zöt­ti szü­net­ben, amíg tar­tott a li­la­hagy­más zsí­ros ke­nyér és az üdí­tõ, meg is erõ­sí­tet­te ész­re­vé­te­lün­ket. Õ szü­le­té­sé­tõl kezd­ve, 1993 óta, min­dig is tu­dott fo­ciz­ni. Sõt már elõt­te is, az anyu­ká­ja ha­sá­ban. Egyéb­ként fo­lya­ma­to­san edzés­ben van­nak, Petrivente if­jú­sá­gi csa­pa­tát erõ­sí­tik Hor­váth De­li és Bódis Ist­ván ba­rát­já­val együtt. Ist­ván a Zsigmondy-Széchenyi SZKI. 10. osz­tá­lyos ta­nu­ló­ja, víz- és gáz­sze­re­lõ sze­ret­ne len­ni. A két má­sik le­gény még nem dön­tött a to­vább­ta­nu­lás­ról. – Min­dent meg­te­szünk a gyõ­ze­le­mért – mond­ták szin­te egy­szer­re, s már­is sza­lad­tak be­me­le­gí­te­ni a kö­vet­ke­zõ vi­a­dal­hoz.


2006. nya­rán in­dult út­já­ra a Csa­lád­se­gí­tõ és Gyer­mek­jó­lé­ti Köz­pont ál­tal ren­de­zett, év­sza­k­ok­­hoz kö­tõ­dõ Négyévszak lab­da­ru­gó tor­na. Az el­sõ kis lét­szá­mú tor­na má­ra már is­mer­té vált, és szá­mos csa­pat ad­ja le rend­sze­re­sen ne­ve­zé­sét.

Ele­kes At­ti­la, a Csel­len­gõ Kö­zös­sé­gi Ház ko­or­di­ná­to­ra, ut­cai szo­ci­á­lis mun­kás el­mond­ta, mint­egy száz, öt- és ti­zen­nyolc év kö­zöt­ti fi­a­tal je­lent meg a mos­ta­ni ta­lál­ko­zón. A gye­re­kek idõ­köz­ben meg­is­mer­ték egy­mást. Mind föld­raj­zi­lag, mind tár­sa­dal­mi­lag a vá­ros pe­ri­fé­ri­á­já­ra szo­rult csa­lá­do­kat kí­ván­ták meg­szó­lí­ta­ni. A ku­pa fõ cél­ja nem csak a test­moz­gás, a fo­ci­zás. Ter­mé­sze­te­sen a moz­gás sze­re­pét, va­la­mint az egész­ség­re va­ló ne­ve­lést sem sza­bad el­fe­lej­te­ni, hi­szen a gyer­me­kek meg­fe­le­lõ fej­lõ­dé­sé­ben ki­emel­ke­dõ sze­re­pet ját­szik a rend­sze­res test­moz­gás.

– El­sõd­le­ges fel­ada­tunk a gyer­me­kek prob­lé­má­i­nak fel­tér­ké­pe­zé­se. Meg­pró­bá­lunk köz­vet­len, bi­zal­mi kap­cso­la­tot ki­ala­kí­ta­ni a gye­re­kek­kel an­nak ér­de­ké­ben, hogy éle­tük kez­dõ sza­ka­szá­ban, il­let­ve éle­tük el­sõ ré­szé­ben ne kal­lód­ja­nak, csa­va­rog­ja­nak, ha­nem pró­bál­ják meg­ala­poz­ni jö­võ­jü­ket. A kol­lé­gák vé­let­len­sze­rû­en meg­kér­de­zik tõ­lük, mi új­ság van ott­hon, hogy van az anyu­kád, ha meg­bu­kott a gye­rek, meg­kér­de­zik tõ­le az okát is. A meg­elõ­zés­re fek­te­tünk nagy hang­súlyt. Meg­lá­tá­sunk sze­rint a rend­sze­res kon­tak­tus, és ter­mé­sze­te­sen a meg­fe­le­lõ szak­em­be­rek je­len­lé­te, is­me­re­te, a meg­elõ­zés alap­ve­tõ tar­tó­pil­lé­re, hi­szen csak at­tól kér a gyer­mek se­gít­sé­get, akit sze­mé­lye­sen is­mer és tisz­tel. Pár­hu­za­mot sze­ret­nénk von­ni nem­csak a fut­ball, ha­nem az élet sza­bá­lyai kö­zött is. Te­hát nem te­het meg min­dent a gyer­mek, hi­á­ba lát­ja ott­hon a rossz min­tát, ak­kor sem. Itt is van­nak sza­bá­lyok, és ezt pró­bál­juk meg ki­ve­tí­te­ni ne­kik az élet­re is. Az ut­cai szo­ci­á­lis mun­ká­sok õr­já­ra­ta és a Csel­len­gõ Kö­zös­sé­gi Ház mun­ká­ja mel­lett ko­moly fel­de­rí­tõ szo­ci­á­lis mun­ka hely­szí­ne a ren­dez­vé­nyünk – foly­tat­ta Ele­kes At­ti­la. – Egy ol­dot­tabb, köz­vet­le­nebb kör­nye­zet­ben kön­­nyebb is­mer­ked­ni, ba­rát­koz­ni mind a gyer­me­kek­nek, mind a szak­em­be­rek­nek. Meg­pró­bá­lunk a gyer­me­kek éle­té­ben egy rend­szert ki­ala­kí­ta­ni, amely ese­tünk­ben az év­szak­ok­hoz ren­delt sport­ese­ményt je­len­ti. Fon­tos mo­men­tum a csa­pat­hoz, il­let­ve egy adott cso­port­hoz va­ló tar­to­zás, il­let­ve az egy­má­sért va­ló küz­dés él­mé­nye. Ter­ve­ink­ben sze­re­pel egy kis­pá­lyás fut­ball­csa­pat ös­­sze­ál­lí­tá­sa a leg­te­het­sé­ge­sebb és leg­ak­tí­vabb gye­re­kek­bõl, aki­ket a vá­ro­si baj­nok­ság­ban ­in­dí­ta­nánk. Sze­ret­nénk – a té­li for­du­ló ki­vé­te­lé­vel – min­dig más hely­szí­nen, így a Dó­zsa György út 73-75-ben és a Csengery út 117- 118-ban meg­ren­dez­ni a Ku­pát, eh­hez azon­ban szük­sé­ges a lab­da­rú­gó pá­lyák fel­újí­tá­sa, be­ke­rí­té­se, kar­ban­tar­tá­sa. Egy egész na­pos ös­­sze­jö­ve­te­len a fel­nõt­tek és a gyer­me­kek kap­cso­la­ta is szo­ro­sab­bá vál­na, a szü­lõ is ta­pasz­tal­ná, mi­lyen ügye­sen fo­ci­zik a fia, köz­ben mi is tud­nánk be­szél­ni az anyu­ká­val, hi­szen min­den prob­lé­ma a csa­lád­ból in­dul ki. A csa­lád az el­sõd­le­ges szín­tér, a gye­rek alap­ve­tõ­en azt csi­nál­ja, amit a csa­lád­ban lát – ös­­sze­gez­te Ele­kes At­ti­la.

Az in­du­ló ki­lenc csa­pat kö­zül I. he­lye­zést ért el a Pa­pa­gáj (Csa­pi csa­pa­ta). II. Szecs­ka Fc. III. Kisfakos Fc.

A Négyévszak Ku­pát a Se­gíts, hogy se­gít­hes­sünk Ala­pít­vány tá­mo­gat­ta, és to­vább­ra is vár­ják a szpon­zo­rok tá­mo­ga­tá­sát.

Bakonyi Erzsébet



2007-10-21 18:20:16


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül