Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950309    








Honlapkeszites

A sírhelymegváltásról: Részlet nincs, türelmi idõ van!

Segítségünket kérve kereste fel szerkesztõségünket Magyarics László, Petõfi utcai olvasónk. Édesapja sírhelyét szeretné megváltani, s mivel rokkantnyugdíjas, a 44700 forintos nyugdíjából nem tudja összespórolni a szükséges összeget.

A sírhely megváltásának összege évrõl-évre halmozódik, és az 50 ezer forintot nem tudja kifizetni egy összegben. Talán még ötezer forintot is ki tudna gazdálkodni havonta a nyugdíjából, de a temetõgondnokságon teljesen elzárkóztak a részletfizetés lehetõségétõl. Ezért fordult hozzánk, és kérte a segítségünket. Azt tervezi, felkeresi önkormányzati képviselõjét is, hogy vigye közgyûlés elé a véleménye szerint nemcsak a személyét érintõ problémát. Sokan lehetnek hasonló helyzetben, hiszen a város lakossága egyre inkább elszegényedik…


Olvasónk kérését Kelemen Z. Pálné temetõgondnokhoz továbbítottuk, akinek segítségével eljutottunk a válaszhoz, amelyet Gáspár András, a Via Zrt. vezérigazgatója adott meg:
„A temetési helyek megváltását és újraváltását, a megváltási díjak összegét Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának 4/2001. (I: 31.) sz. rendelete szabályozza. A rendelet szerint „a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy köteles a temetési hely megváltásakor, illetve újraváltásakor a megváltási díjat egy összegben megfizetni a temetõ üzemeltetõjének”. A rendelet nem ad lehetõséget részletfizetésre, így azt társaságunk sem engedélyezheti. A bejelentõ panasza egyedi eset, az elmúlt tíz évben nem merült fel részletfizetésre irányuló kérelem. A hozzátartozók az újraváltások túlnyomó többségében tisztában vannak azzal, hogy a sírhelyváltás huszonöt éves érvényességi ideje alatt az újraváltás költségét elõ kell teremteni. A temetõgondnokság munkatársai a lejárt sírhelyekre évente tájékoztató feliratot helyeznek, melyben kérik a hozzátartozókat gondnoksági irodánk felkeresésére. A lejárt sírhelyek újraváltási eljárásában kegyeleti okokból természetesen több hónapos türelmi idõvel is számolunk.”

B.E.



2009-09-17 15:14:56


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül