Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57027724 |
||||||||||
|
Tirpák gasztrocsata, Kanizsa dödöllével készül Több mint tizenhatezer adag tájjellegû ételt készítenek el a hétvégi Tirpák Fesztivál keretében megrendezendõ országos gasztrocsatán Nyíregyházán. A Szlovákiából származó, a 18. század közepétõl a nyírségi nagyvárost övezõ bokortanyákon letelepedett tirpákok hagyományait és életmódját bemutató fesztivált immár negyedik alkalommal tartják meg. A háromnapos programsorozaton elsõsorban a hagyományos tirpák fõételeket és süteményeket, azaz például a sztrapacskát, a görhét, a pipiskét vagy a porlós tésztát kóstolhatják meg a látogatók - hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. A szlovák napok nyitányaként pénteken a két ország kereskedelmi kamarái tartanak gazdasági fórumot, szombaton délelõtt pedig egy igazi "gasztrocsata" következik az ország hat régiójából érkezõ huszonkét fõzõcsapat között. A több mint száz profi szakács összesen 16 200 adag ételt készít el, amelybõl kóstolójeggyel ehetnek a látogatók. Tata és környéke rétesekkel nevez a versenyre, Debrecen a töltött káposztáját, slambucát és kemencés kapros dübbencsét készíti el, Miskolc standján a pikáns húsgombóclevest és a füstölt húsos lencsés káposztát lehet megkóstolni, a szegedi szakácsok pedig filézett szegedi hallét fõznek az üstökben. Nagykanizsa dödöllével készül, Nyíregyháza pedig a hagyományos tirpák ételek mellett birkapörköltöt és süteményeket, illetve az országtortát kínálja majd a közönségnek. Az elkészített fogásokat a szakmai zsûri mellett a látogatók is értékelhetik. Vasárnap országos bogrács- és grillbajnokságot rendeznek Nyíregyháza fõterén, ahol a részt vevõ csapatok meghatározott alapanyagokból húsételeket és szabadon választott desszerteket készítenek. Az elsõ helyezett indulási jogot szerez a 2017-es németországi grillbajnokságra. A rendezvény szervezõi az amatõr szakácsokról sem feledkeztek meg, a szintén vasárnapra meghirdetett helyi grillbajnokságra számos egyesület és szervezet nevezett menüjével. A látogatók biztosan megízlelhetik például a harcsagombócot csuszával, a zöldséges rizses paellát, a toroskáposztát, a zöldséges-kolbászos nyársat, a csülkös babgulyást, a sertésoldalast bokortanyai párolt káposztával, a húsos lecsót, a tökös-mákos rétest vagy a megyei rendõr-fõkapitányság séfjei által készített pincepörköltöt és rablóhúst is. MTI - Kanizsa
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|