Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950067    








Honlapkeszites

Kvótareferendum - NVI: minden ötödik-hatodik levélszavazási irat érvénytelen

Tizenötezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel hétfõn és kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok mintegy 18 százaléka érvénytelen volt - derül ki az NVI internetes oldalának adataiból.


A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõ választópolgárok levélben szavazhatnak az októberi népszavazáson, és az NVI-hez már egy hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok.     

A választási iroda hétfõn kezdte meg a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenõrzését. Azt vizsgálta, le van-e ragasztva a válaszboríték, az tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtõ kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva. Az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok alapján az NVI azt is ellenõrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltõ szerepel-e a névjegyzékben és nem küldött-e vissza több szavazási iratot.     

Ha az iratcsomag minden eleme formailag és tartalmilag is megfelel a törvényi elõírásoknak, akkor külön dobozban gyûjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékokat, és ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd szkennelik be a szavazatokat.     

Hétfõn és kedden 15 601 szavazási iratot dolgoztak fel, ebbõl 12 835 volt érvényes. Ez azt jelenti, hogy megközelítõleg minden ötödik visszaérkezett szavazási irat érvénytelen volt.     

Az NVI az MTI érdeklõdésére közölte, az ellenõrzött szavazási iratok érvénytelensége többnyire abból adódik, hogy a választópolgár nem vagy nem a nyilvántartásban szereplõ adatokkal megegyezõen adta meg az anyja nevét.     

Az NVI internetes tájékoztató oldaláról, a www.valasztas.hu-ról az is kiderül, hogy szerdáig 51 353 szavazási iratot juttattak vissza postán az NVI-hez és további 22 216-ot a külképviseleteken adtak le. A levélben szavazásra csaknem 274 ezer választópolgár jogosult.     

Az Országgyûlés május 10-én rendelte el a kötelezõ betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyûlés hozzájárulása nélkül is elõírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését?"

MTI - Kanizsa



2016-09-29 04:32:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül