Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949996    








Honlapkeszites

H1N1: 18 év alatt is biztonságos a vakcina

Kimutatták a 18 év alattiakon végzett tesztek, hogy a H1N1 új típusú influenza elleni vakcina nem káros a szervezetükre, ezért várhatóan már e héten kiadja az Országos Gyógyszerészeti Intézet az oltási engedélyt - írja hétfõi számában a Magyar Nemzet. A csecsemõkre gyakorolt hatást még vizsgálják.

Már csak papírmunka kérdése az oltóanyag engedélyezése a 3-18 éves korosztályt illetõen - mondta a lapnak Falus Ferenc országos tiszti fõorvos. A 6-36 hónapos csecsemõkre gyakorolt hatást egyelõre még vizsgálják, s ha semmilyen káros hatást nem észlelnek, akkor várhatóan három héten belül számukra is kiadják az engedélyt.


A lap beszámol arról is, hogy az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke, Pós Péter a megfelelõ tájékoztatás hiánya miatt az állampolgári jogok országgyûlési biztosához, a legfõbb ügyészhez, valamint Székely Tamás egészségügyi miniszterhez fordult.

Térítésmentes védõoltás a pedagógusoknak is

A korábbi közléssel ellentétben mégis részesülhetnek a pedagógusok a H1N1 vírus ellen adható térítésmentes védõoltásból - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapjáról. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete augusztusban kérte Székely Tamás egészségügyi minisztertõl, hogy a közoktatás és a gyermekvédelem dolgozói is ingyenesen részesülhessenek a H1N1 vírus elleni védõoltásban. Kérésüket azzal indokolták, hogy fokozott veszélynek vannak kitéve, védettségük elõsegítheti egy esetleges járvány lassúbb terjedését.

Az Egészségügyi Minisztérium akkor a kérésre úgy reagált, hogy sem az Egészségügyi Világszervezet, sem az Európai Járványügyi és Betegségmegelõzési Központ prioritási listáján nem szerepel a térítésmentes oltóanyag biztosítása pedagógusok számára. Mint akkor közölték, nem szerepelnek a pedagógusok a szezonális influenza elleni oltóanyagot állami támogatással, térítésmentesen megkapók listáján sem. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a prioritási listák nem az adott csoport vagy szakma társadalomban betöltött szerepét vagy jelentõségét tükrözik. Az ÁNTSZ honlapján megtalálható dokumentumban, amely részletezi, hogy kik milyen ütemben kapják majd meg a térítésmentes vakcinát, a második ütemben szerepelnek az oktatási intézmények dolgozói.

Forrás: HVG



2009-10-05 10:39:12


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül