Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950376    








Honlapkeszites

Egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegõ szükséges

Közeleg a fûtési szezon, amikor sajnos idõrõl-idõre elõfordulnak súlyos, esetenként halálos szénmonoxid mérgezések. Ezek a balesetek leginkább tévedésbõl, tájékozottság hiányából és gondatlanságból adódnak, pedig egy kis odafigyeléssel megelõzhetnénk a bajt. Az E.ON szakemberei sajtóbeszélgetésen hívták fel a figyelmet a biztonságos gázhasználattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra, és néhány olyan alapszabályra, amelyek ismeretében elkerülhetõek a balesetek.

Soós Árpád, a Közép-dunántúli Gázszolgáltató Zrt. Zala megyei régióvezetõje többek között elmondta:
- Friss levegõre nemcsak nekünk embereknek, gázkészülékeinknek is szükségük van. Azokban a helyiségekben, ahol úgynevezett nyílt égésterû gázkészülék üzemel, tehát az égéshez szükséges levegõ a belsõ térbõl származik, biztosítani kell a helyiség optimális légcseréjét. A gázkészülékek elégtelen légellátása balesetet okozhat. A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, belégzése kis mennyiségben is halálos mérgezéssel járhat. Ha émelygést, fejfájást tapasztal valaki, azonnal szellõztessen, zárja el a gázkészüléket, forduljon orvoshoz, majd szakemberrel vizsgáltassa felül a gázellátását, kéményét.


Azt kérem a gázfogyasztóinktól, amennyiben kéménybe kötött gázkészüléket üzemeltetnek, a nyílászárók, légzárók beépítésekor, vagy cseréjekor kérjék ki egy gépésztervezõ szakvéleményét, hogy ne kerüljenek veszélyhelyzetbe. A gázkészülékek légellátását biztosítani kell. Ugyanilyen veszélyhelyzetbe kerülhetnek amikor kandallót, vagy elszívó-ernyõt építenek a gáztûzhely fölé. Minden esetben kérjék ki szakember véleményét.
- Miért, és hogyan okozzák a veszélyt? - A gázkészülékek üzemeléséhez gázra és levegõre van szükség. Egy köbméter gáz elégetéséhez 10 köbméter levegõt kell a gázkészülékbe eljuttatni, ami mind a kéményen keresztül távozik. Ha nem biztosítjuk a gázkészülék levegõellátást, akkor a légtérbõl használja el, és ezáltal megjelenhet a szénmonoxid.
- Miért fontos a gázkészülékek rendszeres karbantartása? - A gázkészülék-javító szakemberek ránézésbõl meg tudják állapítani, hogy a készülék biztonságosan üzemel-e vagy sem. Célszerû évente igénybe venni a szolgáltatásaikat, de legalább ötévente mindenképpen ki kell kérni egy hozzáértõ szakember véleményét. Egyrészt a biztonságuk érdekében, másrészt, amennyiben ezek a készülékek nincsenek karbantartva, jelentõs többletköltséggel jár az üzemeltetésük. Akár 20 százalékkal megnövelhetik a gázfelhasználás mennyiségét, ezzel együtt a költségét is.
A szénmonoxid-jelzõ berendezéseknek szerepérõl Soós Árpád elmondta:
- A berendezések kémiai szenzorokkal vannak ellátva. Ezeknek a kémiai szenzoroknak legalább évente egyszer szükséges a szervizben történõ felülvizsgálata, hogy a mûködõképességük megbízható legyen továbbra is.
A nagy kockázatot a régi készülékek jelentik. Gyakorlatilag ezeknek az eszközöknek az élettartama 25-30 év. Amikor átalakításról gondolkodnak a fogyasztók, mindenképpen érdemes a lehetõ legmodernebb mûszaki megoldást választani. Az elöregedett készülékek felülvizsgálati igénye nagyobb, mint az újaknak. Mûszaki bonyolultságuk ugyan kiesebb, de amortizációs képességük jelentõsebb. A szénmonoxid mérgezések nagyon-nagy arányát a nyílászárók elégtelen légellátó képessége okozza. A régi ablakoknak a gyártásból adódóan volt tûrési értéke ¬- gyakorlatilag egy rés az ablak szélén -, ami biztosította a gázkészülék levegõellátását. Ha a nyílászárók cseréjekor megszüntetjük a levegõ bejutási lehetõségét, gyakorlatilag megmérgezzük magunkat.
B.E.



2009-10-12 09:27:39


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül