Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57031800    








Honlapkeszites

Nébih: figyelni kell az élelmiszerek tárolására

Szilveszter környékén több élelmiszert vásárolnak az emberek a szokásosnál, így fokozottan oda kell figyelni az ételek megfelelõ kezelésére - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályvezetõje.


Zoltai Anna hangsúlyozta: az élelmiszerek évente több tízezer megbetegedést okoznak, ezek többsége a háztartásokban fordul elõ, azok többsége az ételek nem megfelelõ kezelésére vezethetõ vissza.     

Fontosnak nevezte, hogy az ételek alapanyagát megbízható helyrõl vásárolják az emberek, nézzék meg a csomagolást, ellenõrizzék a termékek frissességét.     

Hozzátette: a nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertõl elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni.     

Az elkészített ételeket nem szabad huzamosabb ideig szobahõmérsékleten tárolni, két órát meghaladó, langyos hõmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet - figyelmeztetett Zoltai Anna.     

Kifejtette: a hûtõben lehetõleg lefedve, zárható dobozokban tárolják az ételeket, elkülönítve egymástól.

Hûtõszekrényben sem biztonságos a kész ételek 2-3 napnál hosszabb tárolása. A biztonságot növeli a szakértõ szerint, ha fogyasztás elõtt a tárolt ételeket alaposan felhevítik.

MTI - Kanizsa



2016-12-30 10:15:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül