Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950054    








Honlapkeszites

Batthyánysok ‘56-os megemlékezése

A Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola diákjai az intézmény udvarán emlékeztek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

A megemlékezés elsõ részében az október 23-ai eseményeket idézték fel. Ezután összefoglalták az október 24-e és november 4-e közötti eseményeket, és bemutatták, hogy az októberi napok tettei, eseményei milyen hatással voltak a helyi közösségre, az iskola akkori diákjaira.


– „1957. decemberében újabb döbbenet következett. Tizenharmadikán váratlanul letartóztatták a fiúkollégium kilenc tanulóját, akik valamennyien a IV. A osztály diákjai voltak. Három másik társukra néhány nappal késõbb hasonló sors várt. A kollégista fiúk letartóztatásának okát, a Jókai regénybõl jól ismert csittvári krónika mintájára készült titkos naplóval jelölték meg. A házkutatás alkalmával megtalálták a közönséges, négyzetrácsos negyvenlapos füzetet, mely a fiúk titkait õrizte. Kis történetek, diákcsínyek, tanárcsúfolók számára indították, de 1956. októbere más témát kínált. A letartóztatott diákok második csoportját a forradalom idején alakult Diákszövetség tisztségviselõi és a tanárvezetõk alkották. Sem a rendõrségi kihallgatás, sem a tárgyalás nem szolgált olyan tényekkel, melyek alapján bûnösségük megállapítható lenne. Mégis hónapokig börtönben tartották õket.” – hangzott az ötvenegy évvel ezelõtti történet a mai diákok elõadásában.

A Simon József és Alexa Péter pedagógusok által rendezett közel egyórás mûsort követõen az intézmény diákjai és vezetõi megkoszorúzták az iskola bejáratánál lévõ emléktáblát, mely az egykori diákok és tanárok bátor és tettre kész cselekedeteinek állít emléket.

Bakonyi Erzsébet



2007-10-26 10:09:09


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül