Ma 2025. 2 5.
Ágota, Ingrid, Etelka napja van. Látogatók száma : 57281711 |
||||||||||
|
A Mura-program margójára ![]() Avagy gondolatébresztõ turizmusból és vendéglátásból élõ, dél-zalaiak számára. Néhány éve írtam az Isztriáról, a turizmusra építõ borvidékrõl, néhány napja pedig egy garabonci, családi borház történetérõl. A két írásomat a Mura-program kötheti egybe. Hatalmas lehetõségek rejlenek benne, és jó lenne, ha nem szalasztanánk el. Mert a Mura-program egyik fõ pillére lehetne a következõ mottó: Dél-Zala, a turizmusra építõ (bor)vidék… Amikor elõször halottam Cseresnyés Péter államtitkár, a Mura-program kigondolójának – és miniszteri biztosának – ötletérõl, rögtön az Isztria ugrott be. A tõlünk csupán néhány száz kilométernyire fekvõ félsziget gazdasága az 1990-es évek délszláv háborúi után romokban hevert. Igaz ugyan, hogy van néhány gyár és erõmû az Adriába mélyen benyúló, nagyjából Zala megyényi földdarabon, de erre, vagyis az iparra nem lehetett alapozni, mikor feltették a kérdést az isztriai politikusok és a gazdasági élet vezetõi az ezredforduló elõtt: hogyan tovább? Õk megtalálták a megoldást: a turizmus volt az, amely jövõt jelentett Horvátország legnagyobb félszigetének. Na persze, õk össze is tudtak fogni érte. Három címszó: Dél-Zala, turizmus, együttmûködés. Ezek jelentik térségünk felemelkedését, amelyet a Mura-program vihet sikerre. De ehhez az elõbb említettek közül nagyon is szükség van az együttmûködés, az összefogás megvalósítására is. Siralmas és szégyenletes, ami az olimpiai pályázatunk kapcsán történt, nem is kívánok ebbe mélyebben belemenni. Ha ennek a maroknyi, érdekbõl csoportosuló embernek a felfogása érvényesülhet más ügyeinkben, például a Mura-program kapcsán is, akkor ugyanúgy járhatunk, mint ezzel az ország számára hatalmas, mégis elbukott lehetõséggel. Nem szabad hagyni, hogy õk gyõzzenek…
Éppen ezért, a vendéglátósok nem a Dubrovnik vagy Zágráb környékérõl származó borokat, sajtot, olivát, szarvasgombát, szõlõt, kenyeret, zöldségeket és gyümölcsöt rendelték, hanem megegyeztek, megállapodtak a helyi termelõkkel, és az isztriai vendéglátás döntõ többségében az Isztrián termelt árukat kínálta a vendégeknek. Mondanom sem kell, hogy a lakosság nagy része is megértette, hogy minél több helybeli árut vásárol, annál biztosabb, hogy holnap, a következõ héten, hónapban, és jövõre is lesz majd munkahelye, megélhetése. Ugyanis a helybeliek nagy része szintén a turistákból él, hiszen a vendéglátásban, és a helyi gazdaságokban dolgozik. És ehhez jött hozzá a helybéli termelõk belátása is. Kevesebb haszonnal, de a biztos felvásárló piac tudatában, meg tudtak egyezni a vendéglátósokkal. Elég volt nekik a kevesebb haszon is, azért, hogy a szomszéd utcában, faluban lévõ étterem hétrõl-hétre, hónapról-hónapra tõlük vásárolja a paradicsomot, olivát, szõlõt, bort, sajtot, húsárut és kenyeret.
Remélem, ez a néhány gondolat valóban gondolatébresztõ lesz. Hiszen itt a Mura program. Összefogja, koordinálja majd a dél-zalai térség fejlesztését, amelynek egyik zászlóshajója a turizmus, a vendéglátás, és a helyi élelmiszeripari termelés. Rajta. Mutassuk meg végre, hogy össze tudunk fogni. Járjunk úgy, mint az Isztria. Nekik sikerült… Dr. Papp Attila
JEGYZET ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|