Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57030413    








Honlapkeszites

GasztroKanizsa: Aki kóstolta, vitte is a receptet

A káposztás hús (szüreti hús) egy laktató egytálétel, amelyet a liszói Golub Lászlóné rigyáci anyósától tanult. A káposztás hús eredendõen szüretkor szokott az asztalra kerülni, de a recept azóta a család nõtagjai között ismert és kedvelt lett, így többször is készítik, mert igény van rá.


- Az anyósom szüretkor szokta ezt készíteni. Az udvarban mindig voltak csirkék, s a mama soha nem volt hajlandó bolti húsból fõzni – meséli Golub Lászlóné. - A csirkék összes „alkatrésze” belekerült a fazékba, és hozzá a jó káposzta, szintén a kertbõl. Ma már leginkább bolti áruból készítjük, nincs benne semmi ördöngösség.

Hozzávalók (nagy adag):

4-5 csirkecomb, 4-5 csirkeszárny, egy maréknyi csirkemáj (ha a hentesnél kérjük), csirkeláb (ízlés szerint, lehet beletenni akár 10 darabot is), egy nagy fej káposzta fele, 3-4 babérlevél, 6-8 gerezd fokhagyma, a pörköltalaphoz só, pirospaprika, õröltbors, vegeta. Aki nem szereti a májat, de a családtagok igen, nem kell félni tõle, a káposzta, a fokhagyma és a babérlevél a domináns az ételben, s nem lehet érezni a máj ízét.

Elkészítés:

A húst feltesszük fõni, pörköltként, és mikor félkész állapotban van, egy jó fej káposztának legalább a felét kockára vágjuk és belemetéljük. A lényeg, hogy ilyenkor kell hozzátenni legalább 6-8 fej fokhagymát, 3-4 babérlevelet, és meghinteni vegetával, borssal rendesen. Ezután össze kell fõzni az egészet. Friss kenyér kell hozzá.

Aki egyszer kóstolta, az vitte a receptet is. Golub Lászlóné azt még hozzátette: ahogy régen, ma sem hagyják a maradék káposztát kárba veszni, ha túl nagyot sikerült választani a boltban vagy a kertbõl. Egy gyors savanyúság, vagy káposztás tészta lesz belõle másnap, természetesen gyúrt tésztával.

Golub Lászlóné az anyósától tanulta a receptet, s tovább is adta a családban (Fotó: Jancsi László)



2017-03-10 09:34:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül