Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57032035 |
||||||||||
|
A magyarföldi tökmagos kalács lett Zalakaros kedvenc étele 2017-ben A finomságot el is készítették kilenc másik étellel együtt a Thúry-iskola tankonyháiban. Zalakaros új ízeit egy térségi receptverseny eredményeként választották ki, az online szavazáson a tíz legtöbb voksot bezsebelt ételt fõzték, sütötték meg a mesterszakácsok. Szó szerint égett a munka a zalakarosi séfek keze alatt. A zalai kincseskamrákból számos recept érkezett; a mesterszakácsok a tíz legtöbb online szavazatot kapott ételt készítették el. Az elõkészítésben és a tálalásban thúrys diákok segítették õket. „Kettõs cél vezérelt minket a rendezvény megálmodásakor. Az egyik egy hagyományokon alapuló, gasztronómiai párbeszéd és értékteremtés, a másik pedig az utánpótlás-nevelés. Szeretnénk már most ezeket a fiatalokat a zalai gasztronómia szerelmeseivé tenni, bevonni õket a gasztronómia vérkeringésébe” - hangsúlyozta Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetõje. Ennek részeként rendhagyó osztályfõnöki órát is tartottak, amelyen gasztronómiai szakírótól, bloggertõl és étteremtulajdonostól is kérdezhettek a fiatalok. A Zalakarosi Gasztro 2.0 ötlete onnan jött, hogy Karos 20 évvel ezelõtt kapta meg a városi rangot. A kerek évforduló mindig jó alkalom a megújulásra, amelynek egyik kiemelt területe a gasztronómia. Czirákiné Pakulár Judit, Zalakaros alpolgármestere Híradónknak elmondta: „Az elmúlt idõszakban volt egy ún. „Hat érzék” kampányunk: az emberek minden érzékére szeretnénk hatni. Jelen pillanatban, ennél a stádiumnál az ízérzékelés van a központban, ennek részeként zajlik ez a program. De természetesen ahogy a „Gyógyító érintések” a tapintásra, úgy Zalakaros csendje, a gyönyörû zöld területek pedig az egyéb érzékekre vannak hatással, tehát Zalakaros valóban minden érzékre hat.” A térségi gasztroverseny tíz legnépszerûbb receptjébõl készült ételt szakmai zsûri értékelte a nap végén. „Az elsõdleges és legfontosabb szempontok közé tartozik a hagyományokon alapuló innováció. Az íz és az illat nagyobb pontszámot jelent majd, de számít a tálalás és az összbenyomás, illetve az, hogy a vendéglátóhelyek étlapra tudják-e vinni” - mondta Prikryl József zsûrielnök. A gyõztes recept és étel végül a magyarföldi tökmagos kalács lett. Ezt és a másik kilenc ételt hamarosan bárki megkóstolhatja, hiszen a tervek szerint felkerülnek a zalakarosi szállodák és éttermek kínálatába is. Zalakaros kedvenc étele 2017-ben a MAGYARFÖLDI TÖKMAGOS KALÁCS, beküldõje Horváth Erika 2. helyezett: Tejfölös tárkonyos vargányaleves sonkás krumpli gombóccal, beküldõje Szakos Jánosné 3. helyezett: Zalai káposztás borított, beküldõje Dombi Gábor A leginkább hagyományokon alapuló innovációs különdíj: Vargányával töltött gombóc sült tarjával és fokhagymamártással, beküldõje Szabóné Szûcs Hajnalka Kanizsa TV - Kanizsa
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|