Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950290    








Honlapkeszites

II. Országos Roma Fesztivál

Mérsékelt érdeklõdés mellett került megrendezésre az elmúlt szombaton a VOKE Kodály Zoltán Vasutas Mûvelõdési Házban a II. Országos Roma Fesztivál. Az esemény Nagy József, a DRVSZ elnökének köszöntõjével vette kezdetét,  aki elmondta, tulajdonképpen ez már a 7. fesztivál, hiszen a DRVSZ elõdje a Dunántúli Roma Vezetõk Szövetsége már ötször rendezett korábban hasonlót.

Sajnálatát fejezte ki az érdeklõdés hiánya miatt, hiszen a kultúráról, a kultúráért szól a mai rendezvény. Tapasztalata szerint egyre kevesebb ember fordul ebbe az irányba, pedig a közeledés meglágyítaná az emberek lelkét. Nagy József kihangsúlyozta, hogy városunk oly sok kitûnõ roma mûvészt, szakembert adott az országnak, hogy méltán lehetne Nagykanizsa a magyarországi cigányság fellegvára. Reményét fejezte ki, hogy a kultúra ápolóinak lesz jövõje. A mindenkori kormánynak erre a szférára pénzt kell szentelni.


Ezt követõen Cseresnyés Péter alpolgármester, parlamenti képviselõ mondott köszöntõt. Köszöntõjében a fesztivál közösségteremtõ szerepének adott hangsúlyt, majd reményét fejezte ki, hogy a jövõben még több alkalom adódik egymás kultúrájának megismerésére.

Harmadik felszólalóként Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke szólt a megjelentekhez. Beszédében a fesztivál iránti csekély érdeklõdést a cigányemberekben elültetett félelemmel magyarázta. „Olyan világot élünk, amikor az emberek félnek. Nem mernek közösségekbe menni, hiszen halljuk és látjuk az ország történéseit. Ma már összecsapnak a cigányemberek és a gárdisták egymással” - jelentette ki az OCÕ elnöke, majd az ország fasizálódásáról, a Horthy-korszak szellemének egyre gyakoribb felidézésérõl beszélt. Félelmének adott hangot a kakastollas csendõrség visszaállításának lehetõsége, a Jobbik térnyerése, a Magyar Gárda mûködése miatt. Beszédében a politikai elit összefogását sürgette a cigányságot fenyegetõ eszmék visszaszorítása érdekében. Kolompár Orbán a továbbiakban reményét fejezte ki, hogy a roma társadalom elnyeri azt a teljes állampolgári rangot, amit az elmúlt 5-10 év elvett. A roma társadalom felismeri a saját érdekeit, ha már az értékeit felismerte. Az érték elismerés ékes bizonyítékaként a fesztivált jelölte meg.
Az ÖCO elnökének beszéde után a rendezvény szervezõi Cseresnyés Péternek Ferkovics József festményének ajándékozásával köszönték meg a fesztivál támogatásában nyújtott segítségét.
A megnyitók után következõ kulturális mûsorban Körmendi András szájharmonikán játszott és nótákat énekelt. Felléptek a Nagyberki Vári, A Fehér Kígyó, a Rumungro Fiúk hagyományõrzõ együttesek, a Kanizsa Csillagai és a Nagykanizsai Vörös Rózsák Hagyományõrzõ Cigány Néptánc Együttes.
Czene Csaba
 



2009-11-23 15:45:40


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül