Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949942    








Honlapkeszites

Miniszterelnökség: nem változnak az önkormányzati hatáskörök

Nem változnak a hatáskörök az önkormányzatok és a területi közigazgatási szervek között, a járási hivatalok körében lesz csak némi "finomhangolás" - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelõs államtitkára pénteken Zalaszentgróton.


Kovács Zoltán a felújított Zalaszentgróti Járási Hivatal átadásán beszélt arról, hogy kialakult mára az állam szerkezete, a közigazgatás rendszere, "nincs vita arról, hogy vannak járások, integrált területi államigazgatási szervek". Idõnként azonban felmerül a kérdés, hogy milyen hatáskörök maradnak az állami feladatmegosztásból az önkormányzatoknál és a területi államigazgatási szerveknél.     

"Semmiképpen nem kívánunk változtatni az elkövetkezendõ idõszakban a hatáskörökön", csupán "házon belül" történik némi finomhangolás, hogy egyes ügyek intézése még közelebb kerüljön az állampolgárokhoz - jelentette ki.     

Kifejtette: tavaly mintegy 23 millió ügyet kezeltek az állami hivatalok, ebbõl 15 milliót a kormányablakok, amelyekbõl 7 millió okmányokkal volt kapcsolatos. A mintegy 270 magyarországi kormányablakban 1500 ügytípussal foglalkoznak - júliustól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltatásai is a kormányablakokban lesznek elérhetõk -, és tavaly csupán 1900 esetben fordult elõ, hogy nem tudták tartani a legfeljebb 60 napos határidõt.     

Az államtitkár a zalaszentgróti épületfelújítással kapcsolatban felidézte, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 1100 milliárd forintos európai forrást biztosít öt területre, közte a középületek energetikai korszerûsítésére. A kormányhivatalokhoz tartozó több mint 260 épület felújítására összesen mintegy 25 milliárd forintot fordítanak országszerte, egyéb középületeknél összesen 300-350 milliárd forint jut hasonló célokra.     

Csak Zala megyében a kormányhivatali épületek felújításával évente mintegy 50 millió forint energiamegtakarítás érhetõ el - jegyezte meg Kovács Zoltán.     

Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a KEHOP forrásaiból tíz zalai hivatali épület újul meg, csaknem egymilliárd forintból. Ebbõl a zalaszentgrótival együtt hetet már átadtak, a továbbiak korszerûsítése a második félévben zárul le. Zalaszentgróton 92 millió forintot fordítottak az épület falainak és tetejének szigetelésére, festésére, a nyílászárók cseréjére és a fûtési rendszer korszerûsítésére. Ebben a járási hivatalban 25-en intézik a 20 települést magába foglaló, mintegy 15 ezer lakosú járás lakóinak ügyeit. Tavaly összesen 13 ezer ügyet kezeltek - ismertette.     

Manninger Jenõ, a térség országgyûlési képviselõje (Fidesz), Zala megyei fejlesztési biztos hozzáfûzte: a felújítás után már a városképbe illeszkedõ járási hivatal a többi intézményhez hasonlóan beváltotta a reményeket. A kormányablakok mûködése nagy elõrelépésnek számít, hiszen az állampolgárok lakóhelyükhöz a lehetõ legközelebb intézhetik ügyeiket.

MTI - Kanizsa



2017-06-02 16:31:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül