Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950468    








Honlapkeszites

Bagolasáncért és Somogyországért Egyesület Sáncban?

A Sánci Városszépítõ Egyesület megszüntetésére szóló cégbírósági felszólítás és egyéb problémák megbeszélése szerepelt az egyesület péntek esti ülésén. Az összejövetelen a sánci lakók mellett részt vett dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ és Jerausek István, a városrész önkormányzati képviselõje.

Beszámolójában Dávid Zoltán egyesületi elnök elmondta, a Zala Megyei Fõügyészség levélben tájékoztatta arról, hogy október 7-én keresetet nyújtott be a Zala Megyei Bírósághoz az egyesület megszûnésének megállapítására. Az elnök ezt örömmel vette, és azt javasolta hozzanak létre egy új egyesületet „Bagolasáncért és Somogyországért” Egyesület néven. Tette ezt mindazért, mert nem szeretne tovább Nagykanizsához tartozni! Nem kérünk Nagykanizsából – hangsúlyozta. Arra kérte a jelenlévõket, szavazzák meg az elképzelését, mert azt képviseli majd a megyei bíróságon. Az egyesületnek a késedelmi kamatokkal együtt mintegy 48 ezer forint adóssága van a számlavezetõ pénzintézet felé. Többször felkereste a polgármestert, de amikor a számladíj kiegyenlítésre kérte, azt a választ kapta, hogy nem ad.


Ezután Dr. Károlyi Attila képviselõ néhány jogi észrevétellel egészítette ki az elhangzottakat. Megtekintette a megyei bíróságon az iratokat, és kiderült, hogy az ügyészség – akinek törvényességi felügyeleti joga van az egyesületek mûködése felett –, azért kezdeményezte az egyesület megszüntetését, mert az utóbbi években nem fejtett ki tevékenységet. Kétféle választási lehetõségre hívta fel a sánciak figyelmét: Olyan megállapodás is születhet a megyei bíróságon, hogy nem szüntetik meg az egyesületet, hanem szüneteltetik az eljárást, és kimondja az egyesület, hogy tovább folytatja a tevékenységét, van elnöke, elnöksége, programja, anyagiakkal is rendelkezik, a tagdíjat befizették. Akkor semmi akadálya annak, hogy a továbbiakban is mûködjön. A képviselõ megjegyezte, mint volt Csengery utcai gyerek, irigységgel vegyes csodálkozással tekintett mindig a sánciakra, a sánci emberekre, azok szorgalmára, városszépítõ tevékenységére.
Jerausek István képviselõ hozzászólásában elmondta, kicsit csodálkozik az elhangzottakon, mert mindezekrõl semmit nem tudott. A nyári és a mostani összejövetelre sem hívták meg, csak véletlenül értesült az idõpontról egy itt lakótól. Szívesen jön mindig Sáncba, és örömmel számolt be róla, hogy mindaz amit megígért, meg fog valósulni. Többek között a temetõi út is. Sánc Nagykanizsa város része, ha akarjuk, ha nem! – tette hozzá. Az utak, járdák felújítását csak az önkormányzattól várhatjuk, és remélhetjük.
Az elnök arra a kérdésre – hogy hogyan gondolta a Somogy megyéhez csatlakozást, és beszélt-e már errõl valakivel –, azt válaszolta, még nem beszélt, a történelemre támaszkodik, hagyományteremtõ szeretne lenni. A mostani helyzeten szeretne változtatni. Somogy országhoz szeretnénk tartozni – folytatta, ahol a király egyenlõ arányban osztja el a népek között a javadalmakat. S hogy hol található ez a király, arra az volt a felelet, hogy majd megválasztjuk a Balaton jegén!
A sánciak közül Major János megjegyezte, Sánc mostohagyereke a városnak. Megépítették a ravatalozót, de utat nem építettek hozzá. Esõs idõben bokáig érõ sárban járnak. A József Attila és az Ilona utcában a gödröket a lakók foltozzák be rendszeresen. A csatornaépítést követõen a helyreállítási munkák bizonyos szakaszokon elmaradtak, nyáron a házak elõtt elhaladó személykocsik akkora port vernek, hogy nem lehet nyitva hagyni az ablakokat. Felújították az óvoda épületét, de a postát kihagyták, pedig ez is az önkormányzat tulajdona. Balesetveszélyes a lépcsõje, az oszlop majdnem kidõl. Latin János véleménye szerint maradjon tovább a Sánci Városszépítõ Egyesület név, csak toborozni kell tagokat.
Hegedûs Györgyné az elnök beszámolójához fûzte hozzá a gondolatait. Mint a Szívbetegek Egyesületének elnöke, tapasztalatai alapján felvázolta, hogyan kell mûködnie egy egyesületnek. Megkérte az elnököt, mondja el, mit teljesítettek Sáncért az 1993 óta eltelt idõben. Megvan az oka, hogy miért szüntette meg a bíróság az egyesületet – hangsúlyozta. Ez pedig az, hogy nem csinált semmit, anyagilag ellehetetlenítette magát. Az elnöknek kötelezettségei vannak, amit nem teljesített. (A kritikus megjegyzésekkel egyetértett az elnök.) Nem a polgármestert és a képviselõket kell hibáztatni. Ha tett volna érte valamit, akkor Sánc nem így nézne ki. Hegedûs Györgyné azt is szerette volna tudni, mire alapozza azt az elnök, hogy Somogy megye ide fog csatlakozni? Most probléma van, nem azt kell nézni, mi volt a múltban, hanem tenni kell! Az elnök úrnak az lett volna a feladata, hogy pályázzon, mert lehetett volna pénzt szerezni a pályázatokon.
Dr. Károlyi Attila összefoglalta, az egyesületnek van lehetõsége arra, hogy tovább folytassa a tevékenységét, ha tetszhalott állapotából fel lehet éleszteni. Az egyesület saját magát törvényen kívül helyezte azzal, hogy nem fejtett ki tevékenységet. De akár egy másik egyesületet is alakíthatnak. Jól hangzik a Bagolasánc, Somogyország név, de a közigazgatási határ itt van. Úgy látja, vannak olyan emberek, akik szívesen tennének a városrészért. Végül azt javasolta, az elnök álljon a mozgalom élére, lehetõség szerint a régi keretek között.
Dávid Zoltán ígéretet tett rá, azzal megy el a bíróságra, hogy szüneteltetik az eljárást, és újraéleszti a Sánci Városszépítõ Egyesületet.
B.E.



2009-12-07 13:41:35


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül