Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950143    








Honlapkeszites

Szabadhegyi gondokról

Négy napirendi pontot tárgyalt meg a Jerausek István által vezetett Szabadhegyi Településrészi Önkormányzat Varga László, Gazdag Péter, Trombitás Béla és Végh Zoltán részvételével. A szabadhegyiekhez csatlakozott késõbb Karádi Ferenc, a miklósfai körzet önkormányzati képviselõje is.

Az elsõ lakáshoz jutók helyi önkormányzati támogatásáról szóló rendelet megalkotásával kapcsolatban azt javasolták, hogy a minimum összeg is kerüljön meghatározásra. Az elõterjesztés szerint a 2008-as évi költségvetésben tizenhat millió forintot kell biztosítani arra, hogy negyedévenként öt család megkaphassa a nyolcszázezer forint támogatást.


A részönkormányzati tagok támogatták, ugyanakkor nem tartották igazságosnak az elõterjesztésben foglaltakat, mert több jelentkezõ esetén nem kaphatja meg mindenki a maximum nyolcszázezer forintot, ugyanakkor az is elõfordulhat, hogy kevesebb igénylõ jelentkezik.

Elfogadták az ifjú házasok és újszülöttek egyszeri, tízezer forintos támogatásáról szóló rendeleti javaslat módosítását, mely nem tartalmaz évszámot, így nem kell évente közgyûlési határozatot hozni az utalványok megvásárlására. A napirendi pont tárgyalásánál felvetõdött az is, hogy vajon milyen életkorig igényelheti valaki az ifjú házasoknak járó támogatást.

Elfogadták a „Hazavárunk” ösztöndíj pályázathoz szükséges forrás biztosítására elõterjesztett javaslatot. A betervezett nyolcmillió forinttal a felsõoktatási intézményekben tanulók havi egyszeri oda-vissza utazását téríti meg az önkormányzat. Ötszáznegyvenhat érvényes pályázat érkezett be, a céltartalékban képzett nyolcmillió forint azonban csak félévre elegendõ. 2008-ban meg kell duplázni az összeget, hogy mindenki megkaphassa.

A városban lévõ játszóterek higiénés állapotáról szóló beszámolót megvitatták a jelenlévõk. Egybehangzó véleményük szerint inkább kevesebb, de színvonalasabb játszótere legyen a városnak. Felvetõdött az is, kinek a feladata a játszóterek karbantartása. Kiegészítésként elhangzott, különítsék el a játszóterekre fordított költséget, és a város lakosságát tájékoztassák a rongálás költségeirõl, mintegy elrettentõ példaként.

Az egyebek napirendi pont között több észrevétel elhangzott. Több odafigyelést szeretnének a szabadhegyiek, hiszen a szûk, göröngyös utakon életveszélyessé vált a közlekedés. A lakosság érdeklõdik tõlük, hogy mit tesznek, mert véleményük szerint nem történik semmi. Sok gyerek jár iskolába, hamar sötétedik, és hiányos a világítás. Szeretnék, ha rendezettebb, lakhatóbb környezetben élnének. Sokkal több fiatal költözne Szabadhegyre, többen építkeznének, ha nem ilyen igénytelenséget tükrözne a környék. Jó lenne, ha a gépállomás és az öszszeomló tehénistálló környékét rendbe tartaná valaki, mert lassan a rókák is odaköltöznek.

Végezetül a részönkormányzati tagok kérték Jerausek Istvánt, javasolja a közgyûlésen – pályázati lehetõséghez kapcsolódva – egy gyalogátjáró kialakítását az óvoda melletti 61-es úton.

Bakonyi Erzsébet



2007-10-31 08:20:21


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül