Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57028506    








Honlapkeszites

GasztroKanizsa: Bajai halászlé Zámbó Gyula receptje alapján

Az önkormányzat Idõsügyi Tanácsa által meghirdetett „Nagykanizsa Legjobb Szenior Szakácsa” fõzõversenyen 1. helyezést ért el Zámbó Gyula, a Hentes Mester elnevezésû csapat fõszakácsa.


A bajai halászlé elkészítésének fortélyait még 18-19 éves korában, a honvédségnél sajátította el, és már abban az idõben is sikert aratott vele. Mivel a családja nem szereti a halat, ezért csak ilyen alkalmakkor hódol a szenvedélyének. A Csónakázó-tónál megrendezett versenyen a házastársak ezúttal nem szóltak bele a férfiak tevékenységébe, õk jobbára mosogattak és hagyták õket kibontakozni.

 

Hozzávalók 12-14 személyre:

2 db egyenként 3 kg-os ponty, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerinti mennyiségben csípõs és jó színt adó bio pirospaprika, paradicsom, paradicsom püré, só.

A hozzávalók beszerzésénél elsõdleges szempont a jó alapanyag kiválasztása. Éppen ezért csak száraz húsú pontyot vásároljunk, hívta fel a figyelmet a mester.

Elkészítés:

Fõzés elõtt, elõzõ este filézzük ki a halat, a halszeleteket sózzuk be, és kenjük be paradicsompürével, mert így tartós marad. A csontját pedig fõzzük ki, mivel nem teszünk bele külön apróhalat. A két halhoz 3 fejnél ne rakjunk több hagymát, mert édes lesz tõle a lé. Ha mégis vissza kell savanyítani, akkor tegyünk hozzá paradicsomot. Az apró fogások, trükkök közé tartozik még, hogy Zámbó Gyula a halzsírban kicsit megpirítja a paradicsomot, így nem lesz savanykás íze a halászlének. Olajat, zsírt nem használ a fõzéshez.

A szeletelt hagymát, a halfejet, a farok részt és a csontokat 3 órán keresztül kell fõzi az alaplében, mert ennyi idõ alatt fõ ki a zselatinanyag. Passzírozás után az alaplét visszaönti a bográcsba, ízesíti erõs paprikával és fokhagymával, ami elveszi a hal iszap ízét. Végül belerakja a halszeleteket, és mintegy 20 percig fõzi.

Ezt aztán jól kifõzték! A Hentesmesterek (középen Zámbó Gyula) és a nagy sikert aratott halászlé (Fotó: Bakonyi Erzsébet)



2017-06-23 10:01:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül