Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57029278    








Honlapkeszites

GasztroKanizsa: Babos gánica a háborúból hozott recept alapján

A babos gánica receptjét még a II. világháborúból hozta haza Godina Józsefné édesapja, Gerencsér Mihály. A 3 évig tartó orosz hadifogságból szerencsésen hazaérkezõ katonát 7 lánya és felesége aggódva várta. Amint tehette, munkához látott, de egy valami hiányozni kezdett neki a háborús idõkbõl, s ez nem volt más, mint a babos gánica.


Mivel a környéken nem ismerték a receptjét, elkészítésének módját megtanította a feleségének, s attól kezdve a rokonság és az ismerõsök kedvenc ételévé vált. A tápláló étek szerepel az ükunokák kívánságlistáján is.

Az egykor szegények eledelének tartott növénynek számos jó hatása van az egészségre. Lassítja a bõr öregedését, és magas az antioxidáns tartalma.

 

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg liszt, 20-25 dkg bab, 2 evõkanál forró zsír, 1 kávéskanál só.

Elkészítés:

A lisztet feltesszük pirítani, majd az elõre beáztatott, megfõzött és leszûrt babot az izzó liszthez adagoljuk, és jól kikeverjük. 10-15 percig takaréklángon fõni hagyjuk. Ezután leöntjük egy-két kanál forró zsírral és ugyanúgy szaggatjuk ki, mint a dödöllét. (Erzsi tarkababot használ, aminek a levét fõzés közben kétszer leönti.)

Lehet fogyasztani tejföllel, vagy savanyúsággal, ki hogyan szereti.

Godina Józsefné családjának egyik kedvence ez a II. világháborús étek (Fotó: Bakonyi Erzsébet)



2017-06-30 10:27:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül