Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949854    








Honlapkeszites

Megkezdõdhet az aláírásgyûjtés december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében

Megkezdõdhet az aláírásgyûjtés a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében, miután a Kúria elutasította a kérdés hitelesítésérõl szóló választási bizottsági határozat ellen benyújtott jogorvoslatot.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-i ülésén hitelesítette Bíró Zoltán magánszemély népszavazási kérdésének aláírásgyûjtõ ívét, amelyen az a kérdés szerepelt, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?"     

Az NVB hitelesítõ határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelmûség követelményének. A felülvizsgálati kérelmet a Kúria kedden bírálta el, és tette közzé végzését a honlapján. A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a kérelmet, mert ugyan a kérelmezõ csatolt ügyvédi meghatalmazást beadványához, a felülvizsgálati kérelmet a kérelmezõ csak saját kezûleg aláírva, ügyvédi ellenjegyzés nélkül nyújtotta be.     

Az NVB hitelesítõ határozatával szemben ezt az egyetlen jogorvoslatot nyújtották be, így a Kúria döntésével jogerõre emelkedett az NVB hitelesítõ határozata. A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd - miután a kezdeményezõ igényli - a Nemzeti Választási Iroda elnöke öt napon belül átadja a szervezõnek a hitelesítõ záradékkal ellátott aláírásgyûjtõív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak ezen az íven lehet támogatni.     

A szervezõnek 120 napja van összegyûjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

MTI - Kanizsa



2017-07-12 05:40:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül