Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949897    








Honlapkeszites

XV. Nemzetiségi Nap

Immár hagyományosan, minden év december 18-án, a Kisebbségek Napján emlékezik meg szerte az országban a cigányság arról, hogy mi is történt az elmúlt idõszakban és ilyenkor fogalmazzák meg, mit tesznek az elkövetkezõ években.

A XV. Nemzetiségi Nap alkalmából tartott ünnepi közgyûlésen tizennégy év munkáját foglalta össze Teleki László miniszterelnöki megbízott, országgyûlési képviselõ, a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnöke. A Honvéd Kaszinó Tükörtermében megtartott rendezvényen Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetõje, a párt miniszterelnök-jelöltje mondott ünnepi megnyitó beszédet.


– A Nagykanizsai CKÖ nagyon jó helyzetben van, mert sikeres – hangsúlyozta Teleki László. Indulásakor az öt fõvel és néhány támogatóval elindult kisebbségi önkormányzat három programot tûzött zászlójára: az oktatás, a foglalkoztatás és a szociálpolitika, a lakhatás kérdés kezelését. 1997-ben megkapták a Kisebbségi Közösségi Házat, azóta folyamatosan jöttek az eredmények. A fõiskolai oktatás nagymértékben hozzájárult a romák foglalkoztatási esélyének rendszeréhez.
Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a különbözõ társadalmi csoportok beilleszkedésének segítésérõl elmondta: komolyan hisz abban, hogy közös a jövõnk, közös a sorsunk, függetlenül attól, hogy romákról, nem romákról, vagy bármely más társadalmi csoportról beszélünk. Mindenki azt szeretné, hogy boldogabban élhessen, emberi bánásmódot kapjon, és biztonságban tudja saját magát és családját. Mindannyian azt szeretnénk, hogyha életminõségünk napról napra jobb lenne, és békében, nyugodtan tudnánk egymás mellett élni. Sajnos ebben van egy nagy akadályunk, a szegénység. A következõ 20 év legfontosabb feladatának is annak kell lenni, hogy küzdünk a szegénység ellen, és ne legyenek Magyarországon olyanok, akik nélkülöznek. A szegénység, ezen belül a romák társadalmi kirekesztettsége ellen is az oktatással és a munkahelyteremtéssel tudunk küzdeni. Az oktatáson és a munkahelyteremtésen túl azonban összefogásra is szükség van.
Göndör István MSZP-s országgyûlési képviselõ köszöntõjében arra emlékezett, amikor 1990-ben azt kezdeményezte, hogy legyen Nagykanizsán az önkormányzatban kisebbségi bizottság, sokan csodálkoztak. Az eredmény itt van. Merjünk álmodni, és merjük megvalósítani azokat – foglalta össze, végül megköszönte mindenki munkáját, és azt kívánta, találjanak újabb segítõket, segítõtársakat.
Marton István polgármester beszédében megismételte Teleki László szavait. Bizony nem volt könnyû a Teleki utcai volt iskola épületének a megszerzése. Azóta eléggé dinamikus a fejlõdés az oktatás területén, a munkahelyteremtésben azonban rosszul állunk, mert amennyi munkahelyet teremtünk, közel annyit megszüntetnek. Befejezésül azt kívánta, valósuljanak meg az elképzeléseik. A közösségi ház fejlesztéséhez szükséges 140 millió forint egyik felét, közel 68 millió forintot a város a közelmúltban megszavazta.
A köszöntõk után elismerések átadása következett: A kisebbségi önkormányzat munkájának segítéséért, támogatásáért Kisebbségi díjban részesült: Bogdán Pál, a Dél-Zalai Cigányokért Egyesület elnöke, Vörös Balázs, a „Hétvégi kollégium” program mentora, Gáspár András, a VIA Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. A rendezvényt kulturális gálamûsor zárta.
B.E.

További képek a galériában



2009-12-21 11:38:52


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül