Ma 2025. 4 7.
Herman, János napja van.
Látogatók száma : 57508943    








Honlapkeszites

7+1 tipp grillezéshez, hogy kezdõként is sikeres lehess

Tombol a nyár, és a nagy meleg ellenére is egyre szívesebben grillezünk. A szabadtûzön sütés titka a sokféleségben rejlik, no és persze abban, hogy grillezni szinte bárhol lehet: nagy és kis kertben, zsebkendõnyi erkélyen vagy hatalmas réten, sõt, akár egy aprócska konyhában is. Serényi Zsolt, Magyarország elismert grillséfje megosztotta velünk tippjeit, amiket megfogadva kezdõként is sikereket érhetünk el a grillezésben.


1. Találd meg a tökéletes alapanyagot

Minden az alapanyagoknál kezdõdik. Ne érd be kevéssel, mindig a legjobbat keresd. A legfinomabb falatok a friss, zamatos, minõségi alapanyagokból születnek. Dobj a rácsra bátran mindent: húst, zöldséget, grill sajtot, sõt még gyümölcsöt is!

2. Kísérletezz és próbálj ki új recepteket!

Ha grillezésrõl van szó, akkor bátran kísérletezhetsz és bízhatsz a bûvös füstben, ami mindent csak még jobbá és különlegessebbé tesz. Használj friss zöldfûszereket. Egy zamatos rozmaringszál vagy egy karakteres kakukkfû még határozottabb ízt ad a rácson sülõ finomságoknak.

3. Válassz jó szenet

A tüzelõanyag a lelke mindennek: minden ezen áll vagy bukik. Próbálj ki többféle szenet. Kerüld a nagyon aprókat, törekedj a szép, egyenletes darabokra, hiszen ezek biztosítanak majd egyenletes hõellátást.

4. Ne csak a húsevõkre gondolj

Grillezni nem csak húsokat, hanem zöldségeket, gyümölcsöket és sajtot is lehet. Egy grill party akkor a legjobb, ha sokan vagyunk, de minél többen üljük körül az izzó parazsat, annál biztosabb, hogy mindenki mást szeret. Gondolj a vegetáriánusokra is, és azokra a húsevõkre, akik szívesen esznek a hús mellé vagy helyette grillezett zöldséget vagy grillsajtot.

5. Felejtsd el a bolti pácolt húsokat

Ha megvan a jó hentes, a jó minõségû hús is garantált, így már semmi szükség rá, hogy a kitûnõ minõségû alapanyag ízét más fûszerekkel vagy pácokkal nyomd el. Sütés elõtt sózd és tegyél rá frissen õrölt feketeborsot – ennyi az egész.

6. Grillezz télen-nyáron

Ne higgy azoknak, akik szerint grillezni csak nyáron lehet. A nyár csupán bemelegítés a téli szezonra. Amikor kint esik a hó, gyorsan ízletes ételt varázsolhatsz a családi asztalra egy serpenyõ és grillkolbászok vagy grillsajtok segítségével. Bátran készíts fûszerkeveréket az általad kedvelt alapízek összekeverésével. Ezt bármikor elõkaphatod, hogy megbolondítsd vele az ételt.

7. Nem csak grillrácsból áll a világ

A különbözõ technikák más-más ízt adnak ugyanannak az alapanyagnak. Amíg a grillrácson kérgesebben, roppanósabbra sül a sajt, addig egy szmókerben lassabban sül át és füstösebb ízt kap. Sokan vannak, akiknek nincs lehetõségük nyíltlángos készüléket használni. Nekik lehet tökéletes megoldás egy kis helyet elfoglaló, erkélyen is tökéletesen használható gázos grillkészülék. Ha pedig mindenképp a hagyományos megoldások hívei vagyunk, minden háztartásban kéznél van a serpenyõ vagy a sütõ. Zöldségkörettel, vagy zöldségekkel összesütve igazán laktató és egészséges ételt készíthetünk egyszerûen.

+1 Sajt, sajt, sajt

A sajtot mindenhogy imádjuk, pláne, ha rögtön a grillrácsról érkezik a tányérunkba! Grillezésre leginkább azok a sajtok alkalmasak, amelyek állaga félkemény vagy kemény és nem túl zsíros. Ugyanakkor remek választás a Tihany Grill Camembertis, amelynek fehér nemespenészkérge megakadályozza a sajt kifolyását, kettévágva viszont lágy, krémesízélményt kínál. Ráadásul megbolondíthatjuk a csomagolásában található speciális grill fûszerrel is, ami még egy csavart visz az ízekbe.

A füstölt ízek rajongóit a Karaván Grill sajttal vehetjük le a lábukról. A hagyományos, valódi bükkfával füstölt sajt grillezés után rugalmasan lágy lesz, egyben és szeletelve is különleges élményt nyújt. Csak dobd a forró rácsra, és akkor vedd le, ha enyhén pirult és jól átmelegedett. Tálald egy könnyû salátával vagy héjában sült krumplival.

Fotó: https://flic.kr/s/aHsm4qip4D 



2017-07-28 10:15:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül