Ma 2025. 4 26.
Ervin, Klétusz napja van.
Látogatók száma : 57680031    








Honlapkeszites

Tájékoztatták az iskolaigazgatókat a büfékben árusítható termékekrõl

Körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekrõl - közölte a tárca parlamenti államtitkára.


Rétvári Bence a Hold utcai vásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a dokumentum - amelyhez hatósági leírást is mellékeltek - az egyenként felsorolt termékek mellett tartalmazza az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is.     

Hangsúlyozta: folyamatosan át kell állniuk az iskolai büféknek arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlõdését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók - emelte ki az államtitkár.     

Rétvári Bence úgy fogalmazott: senki nem szeretné sem Magyarországon, sem máshol, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips. Ha nem figyelnek oda, akkor ez könnyen megvalósulhat, ami jelentõs kockázatokat hordoz - mondta.     

Kiemelte: a felnõttek mintegy 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mindez már gyermekkorban jelentkezik, hiszen minden ötödik kisfiú és negyedik kislány már hétévesen túlsúllyal küzd - jegyezte meg Rétvári Bence.     

Az államtitkár kitért az egyéb kormányzati intézkedésekre is, így a mindennapos testnevelésre, a dohányzás kitiltására minden zárt helyrõl, a menzareformra, hogy minél egészségesebbek legyenek az ételek. Emellett volt fontos lépés, hogy azok a termékek, amelyek a chipsadó hatálya alá esnek, nem árusíthatók az iskola büfékben, az iskolai étel- és italautomatákban.     

Hozzátette: a jogszabályok betartatása hosszú folyamat, akárcsak a szemlélet megváltoztatása az egészséges étkezéssel összefüggésben. Mint mondta, fontosnak tartották, hogy a fentiek ne csak a jogszabályokban jelenjenek meg, hanem az intézményvezetõk egy körlevélben részletes tájékoztatást is kapjanak. A következõ hetekben a jegyzõk is kapnak tájékoztató levelet, hogy õk is tisztában is legyenek azzal, mi engedhetõ meg és mi nem.     

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója arról beszélt, nagyon sok megkeresést kaptak amiatt, hogy az iskolai büfék polcai tele vannak magas só- és cukortartalmú termékekkel. Hozzátette: márciusban teljes társadalmi összefogásra "buzdították" a szülõket, a tankerületeket, az iskolaigazgatókat és a büfék üzemeltetõit. Több körben tárgyaltak az érintettekkel és próbáltak lépéseket tenni, hogy a jogszabályi elõírások eljussanak a büfék üzemeltetõihez, az igazgatókhoz, és betartsák a rendeletet, amely az árusítható termékek körét szabályozza - jelezte.     Kitért arra is, hogy az elkövetkezõ hetekben várhatóak a szerzõdéskötések, amikor a tankerületek, igazgatók megállapodnak a büfék üzemeltetõivel. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szerzõdésben pontosan szabályozzák, milyen termékek árusíthatók az iskolai büfékben.     

Schvets Zsolt, aki több iskolai büfét üzemeltet, azt mondta: kezdetektõl fogva fontosnak tartotta, hogy egészségtelen ételeket lehetõleg ne áruljanak. Úgy látja: az egészséges életmódra nevelést kényszerrel nem lehet megvalósítani, folyamatosan kell megpróbálni a gyerekeket rávenni arra, hogy egészséges termékeket vásároljanak. Egy iskolai büfében fontos, hogy legyen választék az egészséges termékekbõl - tette hozzá.

MTI - Kanizsa



2017-08-11 07:17:00


További hírek:


OKTATÁS ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül