Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949693    








Honlapkeszites

Az Élhetõ Nagykanizsáért

Az elmúlt év utolsó napjaiban az „Élhetõ Nagykanizsáért” nyilvános munkamegbeszélésre invitálta az érdeklõdõket a Civil Összefogás Nagykanizsáért egyesület.

A városunk egyik éttermében megtartott rendezvényen Szántó Miklós a CÖF megválasztott elnöke a „Mindenséggel mérd magad” címet viselõ Nagykanizsa Megyei Jogú Város Stratégiai Tervének vezetõi összefoglaló az alábbi idézettel kezdte felszólalását: „Nagykanizsa M.J. Város az elmúlt években-évtizedekben a lehetõségéhez és adottságaihoz mérten rendkívül rosszul teljesített mind gazdasági, mind politikai, mind pedig társadalmi értelemben.


Az a kép, amely reálisan megfogalmazódhatna egy itt élõ polgárban magasan felette áll a megélt valóságnak, aminek következtében a pesszimista életfelfogás és sikertelenség mindennapossá vált.” Az idézet felolvasása után a CÖF elnöke kifejtette, hogy az idézet tartalmával teljes mértékben egyetért, hiszen városunk a nagy többség számára már alig élhetõ. A felvázolt helyzet adta az apropóját a CÖF megalakulásának. A város vezetõi ugyanis az elmúlt 20 évben szinte semmit nem tettek a helyzet kiküszöbölése érdekében. A CÖF keretein belül olyan emberek egyesületét hozták létre, akik merõben másképp gondolkoznak az eddigi városvezetõktõl. Így vélhetõen a jelenleg is folyó lecsúszási folyamatot a visszájára tudják fordítani. A siker záloga lehet, hogy tagjaik között számos mûszaki értelmiségi található olyanok, akik a jelenlegi versenyszférában vezetõi tisztségeket töltenek be. Véleményük szerint elhibázott lépés a város gazdasági életét zömében pedagógusokra, jogászokra bízni. Éppen ezért a következõ helyhatósági választásokon – miután a törvényes feltételeknek megfelelnek – egyesületként kívánnak indulni. Terveik szerint minden választókörzetben állítanak jelölteket. Elõfordulhat, hogy a polgármesteri tisztségre is lesz jelöltjük. Az egyesületet jobboldali, keresztény értékeket valló emberek alkotják, akik a jövõben is kerülni akarják a felülrõl vezérelt pártpolitizálást. A parlamenti választásokon nem kívánnak indulni, bár úgy gondolják annak eredménye meghatározó lesz a város jövõjét illetõen. Elsõdleges feladatként olyan tagok toborzását tûzték ki célként, akik a háttérbõl további szakmai és emberi segítséget tudnak nyújtani a leendõ képviselõtestület eredményes munkájában. Ennek érdekében különbözõ szakmai köröket kívánnak létrehozni. Az elmúlt 20 év gyakorlatával szemben, a jövõben csak a megalapozott szakmai döntéseket tartják elfogadhatónak. A továbbiakban számos kritika érte a jelenlegi városvezetést, annak válságkezelõ intézkedéseit. Többek között hibás döntésként jelölték meg az építményadó felemelését. Az adók kivetésénél nem mérlegelnek, hogy belvárosi bankról,vagy külterületi raktárról van szó. Megítélésük szerint az adóterheket a jövedelemszerzés lehetõségei alapján lenne kívánatos meghatározni. A városi ingatlanok, üzlethelységek bérbeadását ill. annak bérleti díját a válságra való tekintettel csökkenteni kellene. Aki a válság idején nem alkalmazkodik, az pazarol. Szó esett még a Polgármesteri hivatalon belüli adminisztratív létszámcsökkentésrõl is. A CÖF fontos feladatának tartja, hogy tervezett programját, elképzeléseit a közeljövõben minél többen megismerjék, ezért különbözõ fórumokon várják majd a munkájuk után érdeklõdõket.
Czene Csaba
 



2010-01-06 12:15:59


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül