Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57031912    








Honlapkeszites

Az ázsiai konyha ízei a Thúryban

A Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület diákszekciójának õszi elsõ elõadásán a Fúziós konyhával ismerkedtek meg a tanulók. A Thúry György SZKI éttermében és tankonyháján az európai és az ázsiai konyha találkozásáról tartott elõadást és gyakorlati bemutatót Kocsonya Kálmán mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakács alelnöke, a balatonõszödi Kormányüdülõ konyhafõnöke és Kostyál Gábor mesterszakács, a Hertelendi Kastélyszálló konyhafõnöke. Mindketten a világ számos konyháját megismerték, világbajnokságokon versenyeztek és több hónapot töltöttek el Bangkokban.


– A fúziós konyha, a kínai, a japán, az indiai és a thai konyha ötvözete Nyugat-Európában már húsz-huszonöt évvel ezelõtt is divatos irányzat volt. Nálunk a rendszerváltás után kezdett divatba jönni – mondta Kocsonya Kálmán. – Nyilván, ehhez kell egy megfelelõ vendégkör is, hiszen friss, hazánkban nem termõ alapanyagokat használunk fel, s ezeknek magas a beszerzési ára. Tehát olyan vendégek is kellenek, akik képesek megfizetni. Jobbára a fõvárosban, de már vidéken is van több olyan étterem, ahol ötvözik ezeknek a konyháknak nemzeti specialitásait. Az egyesület foglalkozásán olyan ismeretanyagot adunk a tanulók számára, amelyeket nem találnak meg a tankönyvekben, de szeretnénk elõttük is kinyitni a világot.

Az elõadást követõen a mesterszakácsok a japán, a thai, a kínai és az olasz konyha ötvözetébõl mutattak be remekmûveket, melyek íz- és színvilágban is harmonizáltak egymással.
– Hogy milyenek a thai ételek? A tízmilliós lakosú Bangkokban tapasztaltak alapján nagyon erõsek és csípõsek, de ezt pár hónap után meg lehet szokni. A chilit mindenhez használják. Nem esznek hosszú fogásokat, viszont a tányéron nem hagynak maradékot, hanem hazaviszik. Nem dobják ki az ételt. A mennyiség nagyon fontos náluk. Nem képesek például egy négyfogásos ételt elfogyasztani, azonban kétóránként táplálkoznak. Egyébként mindenhol tudnak enni – magyarázta az elõadó. – Utcán, útszélén, éttermekben, egész nap és egész éjszaka. Sok levest fogyasztanak, amit ugyan nem sûrítenek be, de sok zöldség és fûszernövény úszkál benne. Az utcán rengeteg ételt árusító mozgókonyhát látni. Van, aki levest, van, aki húst, vagy csak gyümölcsöt árul a nagy forgalomban, fillérekért. Nem pálcikát, hanem kanalat és villát használnak. Mintha nálunk a gulyáslevest és a túrós csuszát egy tálba öntenénk, és kanállal valamint villával ennénk – mondta Kocsonya Kálmán.

Bakonyi Erzsébet



2007-11-06 12:08:13


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül