Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950575    








Honlapkeszites

Szennyvíz és vér…

A nyugdíjasok nehezen emésztik, hogy a Jobbik elnöke szerint õk vért akarnak ontani és szájukból szennyvíz folyik. Ezt mondta Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyûlési képviselõje lapunknak. A politikus arról beszélt: ez nem politikai ügy, hanem erkölcsi kérdés, az országot – sokadszor – újjáépítõ idõsekrõl egészen egyszerûen nem lehet így beszélni.


- Mikor látott ön közelrõl nyugdíjast?

- Minden nap látok: találkozok, beszélgetek velük.

- És szennyvíz folyik a szájukból, esetleg az ön vérét akarják ontani?

- Nem, leginkább a jövõrõl kérdeznek. Arról, hogy mi lesz a gyerekeikkel, unokáikkal, lesz-e munkájuk, lehetõségük. De értem a kérdést. Az országot s Dél-Zalát járva azt tapasztalom, az emberek többsége értetlenül áll Vona Gábor nyugdíjasokat becsmérlõ kirohanása elõtt. Nehezen emésztik, miért kellett belerúgni a nyugdíjasokba, azokba, akik elõttünk járva, munkájukkal, a XX. század második felében s akár a közelmúltban, ismét felépítették ezt az országot. Szerintem õk sokkal inkább tiszteletet és hálát érdemelnek, mert nagyon nehéz politikai és gazdasági körülmények között, gyerekeket nevelve, tudásukkal, teljesítményükkel megteremtették annak esélyét, hogy most jobb legyen.

- A nagy nemzeti bocsánatkérés eddig elmaradt, Vona Gábort már kérdezni sem lehet sajtótájékoztatókon errõl. Önnek itt helyben jelezte valamelyik jobbikos potentát, hogy szerinte nem folyik szennyvíz a nyugdíjasok szájából?

- Nem, de nem is ez a fontos, ez nem politikai kérdés, s nem velem kell megbeszélni. Tiszta szívembõl örülnék, ha valaki kiállna a helyi jobbikos vezérek közül akár itt Nagykanizsán, és azt mondaná: bocsánat, ez tévedés volt, mi nem így gondoljuk. Szüleink, nagyszüleink generációját nem lehet sértegetni, akkor sem, ha valaki ettõl remél szavazatokat vagy komoly pénzt valamelyik oligarcha támogatójától. Ez erkölcsi kérdés.

- Az ellenreakció amúgy nincs egy kicsit túltolva? - Ha csak két politikai szervezet vitatkozna az idõsek megítélésén, akár felmerülhetne ez a kérdés is. Ám több nyugdíjas szervezet is tiltakozott, amely nem pártokat képvisel,hanem azokat, akik egy élet építõ munkájával a hátuk mögött nyugalmat, fejlõdést, elõrelépést akarnak, és sérti õket, ha valaki azt mondja róluk, vért akarnak ontani vagy szennyvíz folyik a szájukból. De az is tükrözi a Jobbik álláspontját, hogy Vona úgy fest le egy nyugdíjast: a kis bevásárlókosarát húzza maga után és a szemében gyûlölet lobog.

- Azért azt ne tagadjuk, anyáink és nagyanyáink képesek összeveszni a politikán, akár a piacon, bevásárlókocsival…

- Persze, mindannyian képesek vagyunk, ha saját nézeteinket, meggyõzõdésünket védeni akarjuk. Ez természetes, a vita az élet velejárója, szinte minden területen. De felelõs politikus nem süllyedhet a kocsmapolitika szintjére, mert amit egy söntéspult elõtt állva lehet esetleg mondani, az a közéletben nem feltétlenül állja meg a helyét. Ez a terep nem olyan, hogy iszok tíz fröccsöt egy bárban, kijelentek valamit, s mivel úgysem vesz senki komolyan, hát másnap mosolyogva ismét bemegyek. A tisztelet kifejezést néhányaknak meg kellene tanulni.

- Ezzel azért nem lehet választást nyerni.

- Nem ez motivál bennünket, felháborodásunkat – és minden jóérzésû ember felháborodását, politikai oldaltól függetlenül – nem a jövõ tavaszi választás mozgatja. Egészen egyszerûen arról van szó, nem mehetünk el szó nélkül szüleink és nagyszüleink vérig alázása, sértegetése mellett. Ezt senki sem engedheti meg magának. Választást pedig nem ezzel akarunk nyerni, hanem a mögöttünk lévõ lassan nyolc év teljesítményével, az elvégzett munkával, amelynek köszönhetõen ma Magyarország nagyon sok gazdasági mutatót tekintve az európai élmezõny tagja. De ez másik kérdés, és ennek kifejtése késõbb lesz aktuális.

Péter Árpád

Cseresnyés Péter: Nem mehetünk el szó nélkül szüleink és nagyszüleink vérig alázása, sértegetése mellett



2017-09-03 04:49:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül