Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57028838    








Honlapkeszites

GasztroKanizsa: Vaníliás cukorperec, galamboki grillázs galambokkal

A Galamboki Hagyományõrzõ Alapítvány Édes nagyik csoportja süteménnyel, édességgel mutatkozott be a bor- és dödöllefesztiválon. A sokféle sütemény között nagy népszerûségnek örvendett a vaníliás cukorperec, ami fõként lakodalmakban kerül az asztalra. Nem sokan készítik manapság ezt a finomságot, hiszen kemence is szükséges a kisütéséhez – magyarázza kiszolgálás közben a három galamboki hölgy, Bacs Ferencné, Tar Lászlóné és Bálint Jánosné.


De a sütésnek van még egy titka, amit azon nyomban be is mutattak az asszonyok: miután betesszük a kemencébe a tésztát, hátat fordítunk neki, kicsit elõrehajolunk, néhányszor fellebbentjük a bõ szoknyánkat, s közben határozottan ismételgetjük a varázsszavakat: így gyûjjön fel, így gyûjjön fel! – oktattak ki nevetve.

Tar Lászlóné Ilonka néni az anyósától tanulta a pereckészítést.

Hozzávalók:

20 tojás, 20 kanál pálinka, 20 kanál szalakáli, 15 kanál étolaj és annyi liszt, amennyit felvesz. A 20 tojás fehérjébõl 12-t félreteszünk a perec tetejére, a többit a tésztához keverjük.

A cukormáz hozzávalói:

Vaníliás cukor és 1 kanál 10 százalékos ecet, hogy a máz fényes legyen. Ha gõz felett verjük fel a tojásfehérjét, akkor 1 tojáshoz 2 púpos kanál porcukrot, ha nem, akkor 3 púpos kanál porcukrot tegyünk.

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrjunk, mert különben kemény lesz a perecünk, és addig kell kidolgozni, amíg hólyagos nem lesz. Ezután a tálból a gyúródeszkára tesszük, a tetejét meglisztezzük, fél ujjnyi vastagságra kisodorjuk, és 4 ujjnyi négyzetekre felvagdaljuk. A széleit bevagdossuk, kicsipkézzük, majd a belsõ széleit visszafordítjuk a tészta aljára. A végeit összenyomjuk, a közepét megnyújtjuk, és úgy helyezzük bele a tepsibe. Miután megsült a tészta, a kihûlt pereceket megkenjük cukros, gõz felett felvert tojáshabbal. Ha szép a tojás, akkor 18-20, de ha kicsi, akkor csak 16 perecünk lesz.

Bacs Ferencné, Tar Lászlóné és Bálint Jánosné igazi különlegességet készített a fesztiválra (Fotó: Bakonyi Erzsébet)



2017-09-23 07:52:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül