Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949791    








Honlapkeszites

"egy nép azt mondta:"Elég volt!"

Április 11-én lesz 110 éve, hogy Kassán Márai Sándor megszületett, ezért a Nagykanizsai Polgári Egyesület kiállítása és középiskolás vetélkedõje középpontjába az írót állítja. A Halis István Városi Könyvtárban január 29-tõl február 25-ig, A kommunizmus áldozatainak emléknapjáig tekinthetõ meg a kamara-kiállítás – tájékoztatta lapunkat Kóré Péter, az egyesület elnöke.

1948-ban már jelentõs életmûvet tudhatott magáénak Márai Sándor, amikor az emigráció mellett kellett döntenie. Ezután több, mint negyven évig nem jelenhetett meg könyve Magyarországon. Gépelt papírlapokon õrizgették, terjesztették ezt a sorát is, amely a kiállítás címéül is szolgál. A Mennybõl az angyal… kezdetû remekrõl van szó, mely 1989 óta talán a legtöbbet idézett és szavalt ötvenhatos versek egyike. Másik nagy verse, a Halotti beszéd az anyanyelvi közegbõl kiszakadt ember fájdalmát adja vissza. Érdekes, az elsõsorban prózát író Márai mûvei közül mekkora jelentõsége van ennek a két versnek. Jellemzõ magyar, azt is mondhatnánk, jellemzõ közép-kelet-európai sors az övé.


Az írót korábban szélsõjobbról támadták, mert szembeszállt a náci embertelenséggel. Nem hallgathatott azonban a kommunisták kegyetlenségeirõl sem. Féltõ szeretettel figyelte hazáját, a Szabad Európa Rádió hullámain erõsítette az otthoniakat. Kamara-kiállítást rendeztünk, hiszen a rendkívül gazdag életmû megismeréséhez kedvet is kívánunk kelteni a tárlattal. Városi könyvtárunk szerencsés helyszíne az egyesület harmadik ilyen kiállításának, hiszen bõséges Márai állományt mondhat magáénak. Emlékezetes, tavalyelõtt a Litván Népirtás és Ellenállás Kutató Központ (a vilniusi Terror Háza) vándorkiállítását hoztuk városunkba. Tavaly Mindszenty bíboros boldoggá avatásának kutatója, Kovács Gergely anyagát rendeztük megyeszerte érdeklõdést keltett tárlattá. Bízunk benne, hogy a már közismert Márai-idézetek mellett sok fölfedezésnek lehetnek részesei a kamara-kiállítás látogatói és középiskolás vetélkedõnk versenyzõi egyaránt.
P.J.



2010-01-22 09:04:22


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül