Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950001    








Honlapkeszites

Vizsgálat H1N1 ügyben

Mint ismeretes mind a Kanizsai Dorottya Kórház, mind az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete vizsgálatot kezdeményezett a kórházban kezelt H1N1-gyel fertõzött betegek ellátása és halála ügyében. Az alábbiakban az ÁNTSZ eredményérõl adunk számot.

„Vizsgálódásunk a Kanizsai Dorottya Kórházban kezelt H1N1 vírusfertõzöttek kezelésére és ellátására irányult. 2010. január 12-én Prof. Dr. Bátorfi József fõigazgató kérelmet juttatott el Dr. Paller Judit regionális tisztifõorvos asszonynak, hogy a H1N1 influenzavírus fertõzésben kezelt betegek ellátását, illetve szakszerûségét infektológus szakfõorvos bevonásával szíveskedjen ellenõrizni.


Az elmúlt 2 hónapban a Kanizsai Dorottya Kórház ellátási területérõl 9 fõ került kórházba a H1N1 vírusfertõzés, illetve gyanúja miatt. Közülük 4 fõ elhalálozott, 4 fõ gyógyult, 1 fõ ellátása jelenleg is folyamatban van az Intenzív Osztályon. Média hírek alapján Bagonyai Attila halála miatt az Õ konkrét ellátását vettük elsõsorban ellenõrzésünk alá.
Dr. Ribiczey Pál regionális infektológus szakfõorvos szakmai véleménye:
H1N1 influenzás megbetegedésben kórházba került betegek kezelõorvosainak beszámolóját meghallgatva és a dokumentációkat áttekintve megállapítható, hogy a nagykanizsai kórházban ezen betegek korrekt ellátásban részesültek. Az intersticiális vérzéses tüdõgyulladásban elhalt betegek esetében az Intenzív Therápiás Osztály mindvégig magas szintû ellátást biztosított, ahol szakmai kifogás nem emelhetõ.
Bagonyai Attila elhalt dokumentációját áttanulmányozva megállapítható, hogy a 2009. december 15-én a Sürgõsségi Betegellátó Osztályon (a továbbiakban SBO) történt ellátás a szakmai szabályoknak megfelelt. Megfelelõ kivizsgálás után kezelési javaslattal bocsátották otthonába a beteget.
Másnap, 2009. december 16-án a beteget ismét az SBO-ra utalta be az ügyeletes orvosi szolgálat. Az SBO ügyeletes szakorvosa a beteget megvizsgálta és megfelelõ lázcsillapításban részesítette. A dokumentáció szerint akkor az oxigén saturatio jó volt, tüdõgyulladást a betegnél nem hallott, így terápiás javaslattal a további háziorvosi ellátásra a beteget hazaküldte. A kórházi vizsgáló bizottság véleménye szerint szerencsésebb lett volna a másodszor mentõvel az SBO-ra utalás során a beteget a kórházba felvenni. Ezzel kapcsolatban véleményem az, hogy ennek elmaradása nem befolyásolta érdemben a kórlefolyást. Hiszen két nap múlva, amikor a lázas állapot és a kialakult kiskiterjedésû tüdõgyulladás miatt a Belgyógyászat az osztályra felvette, még mindig nem volt szükség napokig az intenzív ellátásra, és az otthoni ellátást a belgyógyászati osztály folytatta.
Az Intenzív Therápiás osztályra történõ áthelyezés a légzési elégtelenség fokozódása miatt történt és ezt a korrekt intenzív ellátás sem tudta már meggyógyítani. Sajnos ismert tény, hogy a H1N1 influenza vírus okozta intersticiális vérzéses tüdõgyulladás intenzív therápiás ellátás ellenére is magas halálozással jár. Ezért halt meg a mai napig mintegy 70 munkaképes korú ember a kórházak intenzív osztályain.
Összefoglalva szakmai hiba az influenzás betegek ellátásában a nagykanizsai kórházban nem állapítható meg.”



2010-01-22 09:25:02


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül