Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949771    








Honlapkeszites

Új sárgaságmérõ készülék a kórházban

Pályázat útján elnyert támogatásból JM-103 sárgaságmérõ készüléket adományozott az „Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány” a Kanizsai Dorottya Kórháznak. Az 1,06 millió forint értékû mûszert az alapítvány nevében Marton István polgármester adta át dr. Nád Mártának, az Újszülött Részleg osztályvezetõ fõorvosának.

Az adományozó ünnepség résztvevõit Prof. Dr. Bátorfi József fõigazgató köszöntötte. A telefonnagyságú mûszer elõnyeirõl dr. Nád Márta adott tájékoztatást.
Az intézményben évente átlagosan 750-800 újszülött ellátását végzik el, fõként Nagykanizsa és a városkörnyék, valamint Letenye területérõl.


A hagyományos laboratóriumi vizsgálatok döntõ többségét kiváltja, a mûszer a bõrre helyezett érzékelõ segítségével határozza meg a sárgaságot okozó bilirubin anyagcseretermék szintjét. Az elsõ élethétben az újszülöttek 60-80 százaléka sárgaságot mutat, ami döntõen élettani jelenség, hiszen az újszülött máj még nem képes megfelelõ állapotba hozni a bilirubint. Ugyanakkor a sárgaság lehet elsõ tünete is a különbözõ kóros állapotoknak. A kezelés szempontjából elengedhetetlen a bilirubinszint meghatározása, nyomon követése naponta ismételt mérésekkel. Ez a módszer bababarát, mert megkíméli az újszülötteket a vérvételtõl, az esetleges szövõdményektõl. Ugyanezért mamabarát is, hiszen az anya kezdetektõl védeni szeretné a gyermekét mindenféle agressziótól, így a vérvételtõl is. A módszer kifejezetten orvosbarát, azonnali eredményt ad, azonnal dönthetnek a kezelés megkezdésérõl. Kórházbarát is a módszer, mert gazdaságos, ami a mostani körülmények között nem elhanyagolható szempont. Ezúton is köszönik a készüléket az „Egy szív a Gyermekekért alapítvány”-nak.
B.E.



2010-01-22 12:54:25


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül