Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949778    








Honlapkeszites

Elfogadták a költségvetést

Közel két órás hozzászólás-sorozat, vita és szabad véleménynyilvánítás elõzte meg a februári soros önkormányzati ülés napirendi pontjainak elfogadását.


Megoszlottak a vélemények arról, hogy a költségvetés-tervezet alkalmas-e a tárgyalásra, vagy további egyeztetéseket igényel, s egyáltalán melyik változat – a Bene Csaba-féle (Fidesz) vagy a Marton István polgármester (Kanizsáért Frakció) által összeállított – kerüljön megtárgyalásra. Fodor Csaba (MSZP) szerint a gazdasági társaságokat érintõ 10%-os elvonások nem lettek kellõképpen alátámasztva, sem egyeztetve a társaságok vezetõivel. Horváth István (Kanizsáért Frakció) szintén nem javasolta a napirendre vételt. Bogár Ferenc (MSZDP) és Röst János (SZDSZ) mindketten arra voksoltak, hogy tárgyalni kell, s inkább késõbb változtassanak rajta, mivel – mint ahogy Bogár képviselõ érvelt – március 4-ig az elfogadott költségvetésnek be kell érkeznie a Magyar Államkincstárhoz. Végül több más mellett a költségvetés-tervezet is napirendre került, tárgyalása elõtt az azt érintõ pontok kerültek megvitatásra, a többivel éjfélre végeztek a képviselõk.


Ellenvélemények csaptak össze az inkubátorházzal kapcsolatban: egyesek szerint 20-30 évvel ezelõtt „kezdõ kisiparos”-ként sokan örültek volna hasonló lehetõségeknek, mások szerint ezzel csak tovább fognak szaporodni az önkormányzat tulajdonában lévõ, kihasználatlan bérlemények. Nem várt összefogást eredményezett viszont a miklósfai Mindenki Házának felújítása, egészen pontosan annak második üteme. Aki szem-, illetve fültanúja volt személyesen vagy online a közgyûlésnek, biztosan meglepõdött, hogy szurkálódások és egymás kioktatása helyett a képviselõk kifejezetten barátságosan álltak a dologhoz, és egyöntetûen támogatták a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület kérését, hogy a város fejlesztési támogatást biztosítson a második ütemhez.
A Kanizsai Dorottya Kórház vezetõsége két témában is érdekeltként jelent meg a közgyûlésen. Elsõként elfogadásra került a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Kórházának Szakmai Fejlesztési Terve 2009-2013” címû koncepció. Bonyolultabb, és még egyáltalán nem lezárt dolog a kórház ellátási területének módosítása. Prof. Dr. Bátorfi József fõigazgató szerint ellátási érdekbõl – mely a betegek ellátási érdeke – a törvény lehetõséget biztosít a betegellátási területek megváltoztatására, ha a kórházak fenntartói ebben megegyeznek. Iharosberény, Iharos, Inke, Õrtilos, Pogányszentpéter és Zákányfalu jelezte, hogy szeretnének a Kanizsai Dorottya Kórház ellátási területéhez tartozni, a közgyûlés támogatta ezt a javaslatot, már csak a Kaposi Mór Oktató Kórházat fenntartó Somogy Megyei Önkormányzatnak és a Nagyatádi Kórházat fenntartó NagyatádMed Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek kell rábólintani.
Megszavazták a városatyák a nem lakás célú bérlemények, tehát a belvárosi üzlethelyiségek bérleti díjának módosítását is: 2010. március 1-tõl az önkormányzat nem emeli a bérleti díjakat az infláció mértékével, s ezen felül még 10%-kal csökkenti azokat. Ennek fejleménye továbbá az is, hogy a kiesõ bérleti díj összegével csökkenti a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. által az önkormányzat részére fizetendõ üzemeltetési díjat is, valamint ezzel az összeggel emelkedik a mûködési célú hitel összege.
Duplájára emelkedik – a Regionális Fejlesztési Tanács, az ÁNTSZ Nyugat-Dunántúli Regionális Intézete és az OEP kedvezõ elbírálását követõen – a fogszabályozás jelenlegi óraszáma, 15 helyett 30 óra lesz hetente, dr. Róka Andrea és dr. Makai Attila fogszakorvosokhoz dr. Németh Katalin társul a munkában. Négy orvosi rendelõ felújítása lenne szükséges, de a városatyák úgy döntöttek, egyelõre a kisfakosi orvosi rendelõ felújítását végeztetik el. Rábólintott a közgyûlés a „Készségfejlesztés a helyi önkormányzatoknál” címû pályázatra, mely képzési lehetõséget biztosít az önkormányzati dolgozók részére különbözõ területeken, úgy mint vállalkozói kulcskompetencia, idegen nyelvi kommunikáció, anyanyelvi kommunikáció, személyközi és állampolgári kulcskompetenciák, a tanulás tanulása. Minõsített szótöbbséggel ment át a pedagógus-továbbképzések támogatása, valamint a Kanizsai Kulturális Központ érdekeltségnövelõ pályázatának benyújtása. Az elõfinanszírozás mellett döntöttek a városatyák a Magyarország – Horvátország IPA határon átnyúló együttmûködési program megvalósításának kapcsán.
Hosszas fejtegetés, hozzászólások tömkelege elõzte meg, míg végül a testület némi módosításokkal, de elfogadta a Bene-féle költségvetés-javaslatot. Többen is felszólaltak, részbeni vagy teljes nem-tetszésüket kinyilvánítva. Újabb vitákat szült a polgármesteri kontra képviselõi keret, majd még nagyobbat a gazdasági társaságoktól elvont összegek. Fodor Csaba megdöbbenve tapasztalta, hogy a város intézményeinek nagy hányada nem élt a költségvetést érintõ véleményezési jogával, mely szerinte szégyen. (A polgármester ehhez mindössze annyit fûzött hozzá, hogy bizonyára nem veszik komolyan, hiszen õsszel már az új testület dönt majd a pénzekrõl.) A képviselõ még feltett egy költõi kérdést: milyen feladatokat nem fognak ezután ellátni a város gazdasági társaságai? Véleménye szerint ugyanis, mint azt a közgyûlés elején is már kifejtette, nem kellõképpen átgondolt, s gátat szab a társaságoknak a tervezet. Az elvonásokról Bene Csabát kérdeztük, aki lapunknak azt nyilatkozta, hogy azért volt erre szükség, mert minden területen csökkenteni kell a finanszírozást, így a gazdasági társaságoktól is el kellett vonni bizonyos összegeket. Hozzátette, hogy természetesen a vezetõkkel további tárgyalások szükségesek.
Cserti képviselõ hosszasan taglalta, miért rossz a költségvetés, s kijelentette azt is, hogy szerinte sokan élvezték a hasznát a sok hivatali átvilágításnak, melynek inkább a büdzsé minõségi javulását kellett volna hoznia, s „most szívunk, mint a torkosborz”. Megemlítette a thrák kincsek kiállításának kapcsán azt is, hogy bizony a város nem készült fel a látogatósereg fogadására semmilyen szinten – ezt szintén bele kellett volna építeni a javaslatba, mert nem gyõzik eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora jelentõséggel bír ez a kiállítás a város számára. Bogár Ferenc ötletére – mely szerint újabb 5 milliót kellene költeni a kiállítás menedzselésére – a polgármester bejelentette, hogy a folyamat már elindult, országos sajtótájékoztató is várható, s a Szépmûvészeti Múzeum is készségesnek ígérkezik.
De nem csak az intézményektõl vontak el: többek között nem valósulnak meg bizonyos út- és járdafelújítások, a Csónakázó-tó vízminõségének javítása, csökkentették az NTE 1866, támogatását, kevesebb lesz a méhnyak-rák elleni védõoltásra szánt összeg, az Attila Óvodában nem alakítják ki a tervezett bölcsõdei helyeket és nem minõsítik a Zöld Tábor területét erdei iskolává.

 

(További képek a galériában.)



2010-02-26 11:59:39


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül