Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950400    








Honlapkeszites

Megújulhat Nagykanizsa belvárosa

Nagykanizsa a következõ hét évben (2007-2013) jelentõs fejlõdési lehetõség elõtt áll. A város tudatosan készül az Európai Uniós források fogadására. Az elmúlt idõszakban több olyan nagyprojekt elõkészítése kezdõdött el, amelyeket az Önkormányzat önállóan, vagy a helyi vállalkozásokkal együttmûködve kíván megvalósítani. Nagykanizsa városa az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjaiban megfogalmazott célokra vehet igénybe pályázati forrásokat. A pályázatok kizárólag jól elõkészített, átgondolt projektek megvalósítására nyújthatók be.
Elsõ körben a belvárosi területek rekonstrukciójának elõkészítése zajlik.


A belváros megújításához elengedhetetlen a forgalom csillapítása. Ezért a készülõ szakmai tervek - közlekedési szakemberek segítségével - egy olyan "minimumterv" végrehajtását javasolják, amely a lehetõ legkisebb érdeksérelemmel jár, mégis a leghatékonyabb megoldást nyújtja a megnövekedett forgalom más irányú levezetésére.

A szükséges forgalomcsillapítási beruházások után, a Fõ utca városi sétánnyá alakul, ahol maximálisan 2x1 sávon zajlik a közlekedés. Az átmenõ forgalomtól visszanyert területeken, a gépjármûvektõl zöldfelülettel elválasztva kerékpárút, valamint egységes építészeti elemeket hordozó sétaút kerül kialakításra. Ennek megvalósításába az itt üzlethelységgel rendelkezõket is bevonja az Önkormányzat, mivel ennek a fejlesztésnek a megvalósítása legalább annyira az õ érdeke is, mint a városlakóké.

Ha a belvárosban sikerül csökkenteni az átmenõ forgalmat, elkezdõdhet a terület rekonstrukciója. A cél az, hogy Nagykanizsának olyan új, a történelmi városhangulatot tükrözõ centruma vagy centrumai szülessenek, amelyek valódi közösségi terek, valódi városközpontok lesznek. A fejlesztési tervek készítése során több tucat olyan elképzelést gyûjtöttek össze a szakemberek, amelyek beépülhetnek a beruházásokba.

A fejlesztések több területre koncentrálnak. Hangsúlyos szempont a közösségi funkció erõsítése mellett a város történelmiségébõl adódó hangulat megtartása, visszaállítása.

Az Erzsébet teret központi funkciójában kell megerõsíteni. A tér északi részén lakások, irodaházak, üzletek épülhetnek, ehhez magántõke bevonását tervezi az önkormányzat. Az Erzsébet tér központi része új térburkolatot kap, szobrok, díszkút, valamint több egyedi, Nagykanizsa turisztikai arculatát is színesítõ attrakció kerül elhelyezésre. A városi rendezvények megtartásához szükséges terület és egyéb építmény kialakítása is a tervek között szerepel. Az így létrejövõ rendezvénytér dísz-tér szerepet fog betölteni. Az elõzetes vállalkozói igényfelmérés alapján helyet kell biztosítani magas színvonalú kávéházaknak, éttermeknek. Ezek szintén a helyi magántõke bevonásával valósulnak meg.

Az Eötvös tér a tervek szerint a családok terévé válik. Megújul és bõvül a jelenlegi játszótér, új szabadidõ-eltöltési lehetõségek kapnak helyet. Fontos hangsúlyozni, az Eötvös tér átalakítása a már meglévõ parkos állapot megtartásával képzelhetõ csak el. Az Eötvös tér déli része lezárásra kerül, itt a megnövekedõ piaci kereslet nyomán új vendéglátó ipari és kereskedelmi egységek kerülnek kialakításra, felújításra. A belváros egyes terei közötti kapcsolat az út lezárásával, a kialakuló gyalogos tengellyel és a beépülõ vizes elemekkel teremtõdik meg.

Az akcióterületen található utcafronti ingatlanok, valamint a jelenleg nagyon leromlott állapotú tömbbelsõk a fejlesztések nyomán ideális területet biztosítanak a kötelezõen létrehozandó városfejlesztési gazdasági társaság, valamint magánberuházók számára lakáscélú fejlesztésekhez, ezzel is bevételhez juttatva a várost, amelyet további rekonstrukciókhoz használhat fel.

Az új szemléletû városrehabilitáció egyik alapja, hogy a fejlesztõ önkormányzat a rendelkezésre álló támogatásokat részben a megtérülés reményében használja fel, valamint a fejlesztések nyomán nála bekövetkezõ értéknövekedést további fejlesztésekbe forgatja. Ehhez a piaci szemlélethez nélkülözhetetlen az eddigi szervezetrendszer megreformálása, egy városfejlesztési gazdasági társaság létrehozása.

Az Akcióterületi terv elkészülte után azonnal elkezdõdik az építészeti tervek átalakítása, melyek várhatóan még idén elkészülnek. A nagykanizsai belváros fejlesztésének megvalósításához a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program "Városfejlesztés" intézkedésére nyújt be pályázatot az Önkormányzat 2008. februárjában. A Program 2007-13 között az 5 Nyugat-dunántúli megyei jogú város számára 11 milliárd forintot biztosít városközpontjainak és lakótelepeinek, vagy leromlott állapotú hagyományos városrészeinek rekonstrukciójára. Ebbõl Nagykanizsa közel 2,5 milliárd forintot kíván megpályázni több ütemben az elkövetkezendõ években.

A város ezen kívül más pályázati forrásokat is igénybe kíván venni mind az ágazati, mind a regionális forrásokból. Ezen kívül az Önkormányzat szakmai segítséget nyújt mindazon fejlesztési elképzelések megvalósításához, amelyek a belváros-rekonstrukcióhoz kapcsolódnak, és magántõkébõl jönnek létre.


Várják a lakosság hozzászólásait!
Lakossági fórumot rendeznek A megújuló belváros címmel 2007. november 22-én 16.30-kor a Halis István Városi Könyvtárban. Aki szóban szeretné észrevételeit megtenni, az itt mondhatja el. Az illetékesek írásban is várják az érdeklõdõk véleményét Deák Varga Dénes fõépítész nevére címezve a Polgármesteri Hivatal portáján (Erzsébet tér 7.). Aki e-mail-ben kívánja kifejteni álláspontját, az a deakvarga.denes@nagykanizsa.hu címre írhat.



2007-11-14 10:06:58


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül