Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950227    








Honlapkeszites

„Föltámadott a tenger…”

Már a múlt héten megkezdõdött az emlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az ünnep hangulata elért minden közösséget, óvodákat, iskolákat, civil szervezeteket, az önkormányzat munkatársait, a város polgárait.

Csütörtökön az Izraelita temetõben vette kezdetét az ünnepségsorozat a forradalom és szabadságharc kanizsai hõseinek sírjánál, melynek során a Cserháti SZKI diákjai adtak rövid mûsort, majd a megjelentek elhelyezték az emlékezés köveit a sírokon. Ugyanaznap nemzeti ünnepünk alkalmából Varga Zoltán, a Magyar Köztársaság Önkormányzati minisztere eredményes szakmai tevékenység elismeréseként a Köz Szolgálatáért Érdemjel ezüst fokozatát adományozta Papp Ferenc önkormányzati képviselõnek, közmûvelõdési szakértõnek.


Pénteken a Cserháti Sándor Szakközépiskola rendhagyó mûsort mutatott be. Némethné Gyöngy Gabriella mûvelõdésszervezõtõl megtudtuk, céljuk az volt, hogy új színt vigyenek a mûsorba, a hagyományos verses-zenés mûsortól eltérõen most az 1830-as évek utolsó rendi országgyûlésével készültek a diákok, azt adták elõ jelmezben. A mûvelõdésszervezõ azt is elárulta, hogy a jól sikerült elõadás mögött sok szervezés, sok munka volt.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából vasárnap Kossuth Lajos emlékmûvénél a hálás utókor nevében elsõként Marton István polgármester, majd a Fegyveres Erõk és Testületek, Nyugállományúak Klubja, valamint a Politikai Foglyok Nagykanizsai Csoportja helyezte el az emlékezés koszorúit. A koszorúzás után a Rozgonyi Úti Általános Iskola diákjai adtak ünnepi mûsort, könnyeket csalva az emlékezõk szemébe. A résztvevõk ezután közösen vonultak át a Városi temetõbe, ahol a kanizsai hõsök sírja elõtt tisztelegtek.
A nemzeti ünnep alkalmából Hiller István kulturális miniszter különbözõ díjakat adományozott közéleti személyiségeknek: többek között mûvészeknek, tudósoknak, kultúraszervezõknek. Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott városunk polgára, Bicsák Miklós kézmûves könyvkötõ mester.
Ünnepi térzenével köszöntötte a megjelenteket a Kanizsa Fúvós Egyesület Zenekara a Deák téren 15-én hétfõn délelõtt, majd a Kanizsa Lovasklub hagyományõrzõ huszárjai felvonták a nemzeti színû lobogót. Az emlékezés virágait és koszorúit helyezték el a 48-as gyalogezred emlékmûvénél az önkormányzat, a pártok, a rendvédelmi szervek, civil szervezetek és egyesületek, valamint az oktatási intézmények képviselõi. Ezt követõen került sor az ünnepi emlékmûsorra a Medgyaszay Házban, ahol Marton István polgármester mondott ünnepi beszédet [szónoklatát keretes írásunkban olvashatják – a szerk.], melyben a 162 évvel ezelõtti történések nemes mivoltára hívta fel a közönség figyelmét. Ezúttal a Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakközépiskola diákjai adtak mûsort, melyben a prózai és a zenés-gitáros betétek váltakoztak, felelevenítve 1848-49 eseményeit.
Hagyományosan fáklyás emlékezõ sétával ért véget az ünnepségsorozat hétfõn este.

B.E - S.E.

(További képek folyamatosan kerülnek feltöltésre a Galériába)



2010-03-16 13:12:12


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül