Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949758    








Honlapkeszites

Kórház sajtóközlemény

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül „Foglalkoztatás támogatás A) komponens: Foglalkoztatás támogatása egészségügyi intézmények számára”c. projekt bemutatója

 

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésérõl szóló 2006. évi CXXXII. törvény a Kanizsai Dorottya Kórházat súlyponti intézetként jelölte meg. A nagykanizsai kórház mind járó-, mind fekvõbeteg ellátás tekintetében közvetlen ellátja a Zala megyei déli térség 103 ezer lakosát.


Intézményünkben 360 aktív és 142 krónikus ágyon folyik a gyógyító ellátás. Ezt a feladatot 15 fekvõbeteg osztály, 5 diagnosztikai egység és szakrendeléseik, valamint gondozóhálózatunk biztosítja. Kórházunk a járó-betegellátást szerzõdés szerint 1817 szakorvosi és 260 nem szakorvosi órában látja el.
A kórház évente 20-22 ezer fekvõbeteget és mintegy 500 ezer járóbeteget lát el az évi 4,5 milliárd Ft-os költségvetésbõl. A kórház 838 dolgozónak biztosít munkahelyet.

Az egészségügyi ellátórendszer szerkezetátalakítása, a fekvõbeteg ellátás közel 10 %-os kapacitáscsökkenése több ezer, egészségügyben dolgozót érint. Az átszervezések és a funkcióváltások, intézményi összevonások következtében kialakuló humán kapacitástöbbletet át kell irányítani azokba az intézményekbe, ahol hiányzó szakorvosi, szakdolgozói kapacitásokat regisztrált az ágazat, vagy ahol a hiány rövidesen várható. Ezt a célt segíti elõ egy olyan középtávú, foglalkoztatást támogató program elindítása, amely a felszabaduló kapacitást befogadó intézményeknek nyújt átmeneti bértámogatást a hiányzó vagy az új funkciókhoz illeszkedõ orvosi, szakdolgozói kapacitások biztosítása érdekében.

Ehhez igazodva a pályázat átfogó célja:
• Az átalakuló ellátórendszer hatékony mûködéséhez szükséges humánerõforrás biztosítása.

A pályázat specifikus célja:
• Az egészségügyi ellátórendszer szerkezetátalakítása következtében felszabaduló humánerõforrás-kapacitások ágazatban tartása és mobilitásának elõsegítése a struktúraváltás következtében megnyíló, bõvülõ szakellátásokba.
• A korábban kialakult regionális orvosi és szakdolgozói kapacitáshiányok betöltése.
• Intézményen belül horizontálisan mûködõ, szakorvosokat, szakdolgozókat, valamint az egészségügyi szakellátáshoz kapcsolódó, a betegellátásban közvetlenül résztvevõ, nem egészségügyi végzettségû munkatársakból álló, multidiszciplináris, funkcionális csoportok kialakítása a járóbeteg- és fekvõbeteg szakellátásban speciális betegségcsoportok hatékony kezelésére.

Részcélok:
• A konstrukció keretében megvalósuló egészségügyi humánerõforrás fejlesztési projektek hozzájárulnak ahhoz, hogy mobil teamek segítségével az ellátott szakterületek bõvülése is megvalósul az intézményekben.
• A helyben rendelkezésre álló szakellátási humán kapacitással összefüggésben az ellátáshoz jutás idõigénye csökken, a több szakma együttes tevékenységével eredményesebben, gyorsabban kezelhetõk bizonyos betegségek. Az ezek kezelésére létrehozott mobil teamek pedig a korábbinál szélesebb körû ellátást biztosítsanak a közfinanszírozott egészségügyi intézményeken belül.
• A pályaelhagyás után visszatérõk és a mûködés ideiglenes szüneteltetése után egészségügyi tevékenységet végzõ, pályára visszatérõk illetve külföldi szakmai gyakorlat után visszatérõk jelen konstrukció kiemelt célcsoportját képezik.

A projekt keretén belül intézményünkben összesen 4 személy került alkalmazásra:
• Orvosi szinten 2 fõ. Így az engedélyezett 88 fõnél jelentkezett 18 fõs hiány 16 fõre csökkent (SBO).
• Felsõfokú alkalmazottak tekintetében 1 fõ. Így az engedélyezett 6 fõnél jelentkezett 1 fõs hiány 0-ra csökkent (Intézeti Gyógyszertár/gyógyszerész).
• Szakdolgozói szinten 1 fõ. Az engedélyezett 584 fõnél jelentkezett 7 fõs hiány 6 fõre csökkent (SBO).

A projekt kezdete: 2009. április 01.
A projekt befejezésének tervezett idõpontja: 2011. augusztus 16.

Az Európiai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 25 571 720 Ft.

Jelen pályázat forrását az Európai Szociális Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Nagykanizsa, 2010. március 18.

Kanizsai Dorottya Kórház vezetõsége



2010-03-18 10:25:14


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül