Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949809    








Honlapkeszites

Motorkerékpáros közlekedéssel kapcsolatos baleset-megelõzési tanácsok

A tavaszi jó idõ beköszöntével közútjainkon mind gyakrabban jelennek meg a segédmotor-kerékpárral, illetve a nagyteljesítményû motorkerékpárral közlekedõk. Többéves tapasztalat, hogy ezzel egyidejûleg, az év ezen szakaszában növekszik azoknak a közlekedési baleseteknek a száma, melyeknek résztvevõje motorkerékpáros. Ezek a balesetek többnyire súlyos sérüléssel végzõdnek, hiszen a motorvezetõket az egyéni védõfelszerelésükön kívül nem óvja más.

Azért, hogy ezekbõl a balesetekbõl minél kevesebb forduljon elõ, a motorkerékpárral közlekedõknek be kell tartaniuk azokat az alapvetõ szabályokat, melyek egy igazi motorkerékpárost jellemeznek, amelyek miatt a motoros társadalom tagjának érezheti magát, és amelyek miatt ez a társadalom be is fogadja.


• Fontos, hogy amikor a motoros tavasszal elõveszi a jármûvét, azt mindig átvizsgálja. Ellenõrizze, hogy mûszaki szempontból megfelel e minden elõírásnak, azzal minden körülmény között biztonságosan tud közlekedni!

• A jármûvek kivilágításával kapcsolatosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy a forgalomban résztvevõ motorkerékpárt és a tompított fényszóróval felszerelt segédmotor-kerékpárt tompított fényszóróval nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani, akár lakott területen belül, akár azon kívül közlekednek vele.

• Mint a többi közlekedõnek, a motorosnak is szükséges a közlekedési szabályok betartani, példát mutatva a kezdõ motorkerékpárosok részére.

• Egy igazi motoros nem a nagy sebesség miatt szeret motorozni, hanem a motorozás élményéért, a szabadság érzéséért.

• A motorosnak tisztában kell lenni azzal, hogy a közlekedése során adódó váratlan eseményekre sokkal nehezebben tud reagálni, mint például egy gépkocsivezetõ. Ha nagy sebességgel közlekedik, akkor a közlekedés többi résztvevõje nem biztos, hogy elsõbbséget tud neki biztosítani és akár õ, akár más volt a szabálysértõ, nagy valószínûség szerint a motorkerékpáros fog megsérülni.

• Nagyon fontos odafigyelni a többi közlekedõre is, a motoros jármûvének sebességét, teljesítményét ne közúton, vagy lakott területeken belül tesztelje, hiszen ezzel másokat zavarhat, nem beszélve arról hogy egy adódó baleseti veszélyhelyzetet is nehezebben tud elkerülni!

• Úgyszintén nagyon fontos, hogy a motoros figyelmet fordítson saját és utasa biztonságára, ezért közlekedése során mindig viselje a bukósisakot, a megfelelõ biztonságot nyújtó ruházatot és felszerelést, továbbá folyamatosan fejlessze motorozással kapcsolatos tudását is!

Ezek az alapelvek mind a segédmotor-kerékpárt vezetõk esetében, de különösen a nagy teljesítményû motorkerékpárokat vezetõk esetében fontosak. A nagy teljesítményt, erõt tudni kell kezelni, ellenkezõ esetben a baleset bekövetkezésnek kockázata emelkedik.

Aki betartja ezeket a szabályokat, az nagy valószínûséggel baleset nélkül térhet haza jármûvével nap mint nap. Ezt minden közlekedõnek szem elõtt kell tartania.

Természetesen hatóságunk is kiemelt figyelmet fordít a motorkerékpárral közlekedõk ellenõrzésére.

Mindenkinek balesetmentes motorozást kívánunk!

 

Lovkó Balázs r.fhdgy.
Baleset-megelõzési fõelõadó
 



2010-03-26 15:26:43


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül