Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949688    








Honlapkeszites

Felhívás veszettség elleni védekezésre

1. A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelû betegség.
2. A betegség legfõbb terjesztõje a róka.
3. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerûbb módszerét - a rókák veszettség elleni vakcinázását - Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992 októberében hazánkban is megkezdõdött a rókák vakcinázása. Elsõ alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétek-vakcina.
4. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bûzös, de a rókák által kedvelt ízû és szagú csalétekbe rejtik, amely gyufásdoboz alakú és nagyságú, szürkésbarna színû. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.
5. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülõgéprõl történik.
6. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bõrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik az alábbi biztonsági elõírásokat kell alkalmazni:
a.) ha a vakcina ép bõrfelületre kerül, elegendõ a jódtartalmú fertõtlenítõszerrel vagy ennek hiányában 70%-os alkohollal történõ lemosás. Mindkettõ beszerezhetõ a gyógyszertárban. A jódtartalmú fertõtlenítõszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegû érintkezés esetén védõoltásra nincs szükség;
b.) ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!
7. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétõl számított 14 napig az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani (ebzárlat), és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett idõszak alatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! Ezek a korlátozó intézkedések elsõsorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelõ állatok ne vehessék fel a rókák számára kihelyezett csalétket.
8. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élõ vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST, A HELYI ÖNKORMÁNYZATOT vagy VADÁSZTÁRSASÁGOT.
9. Kérjük a fentiekrõl gyermekét is tájékoztassa.
10. További felvilágosítással az Önök körzetében élõ állatorvosok és orvosok szolgálnak.
11. A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDÕPONTJA: 2010. április 6-20-ig
FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM




2010-04-15 09:16:41


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül