Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949880    








Honlapkeszites

Muskátli: méltó lesz régi hírnevéhez

Újjáéled a Muskátli Cukrászda, amelyet a Zalaco Sütõipari Rt. éleszt fel ismét. Egy barter kapcsán pedig megújulhat a homlokzat is, Papp Nándor képviselõ pedig kidolgozott egy hatékonynak tûnõ szisztémát a város hasonlóan patinás épületeinek felújítására.

A Kölcsey utca és a Deák tér sarkán álló szecessziós stílusú épületet Bajer Vince építette az 1900-as évek elején. A sarokház az államosításig Bajer Vince és leánya, Bajer Mária tulajdona volt, itt mûködött az elegáns Bajer Cukrászda. Bajer Vince üzletét elõbb a Makoviczky, majd a Muskátli Cukrászda követte. Bár az épületet már többször felújították, a szecessziós jegyeket, a stílusra jellemzõ, hullámzóan áradó vonalakat, formákat és plasztikus növényi ábrázolásokat máig õrzi. 1992 óta helyi védelmet élvez az épület.


Az elmúlt néhány évben az egyik mobiltelefon-társaság bérelte az ingatlant, amely a közelmúltban kiköltözött, így – mint ahogy arra elsõként Bárdosi Gábor képviselõ felhívta a figyelmet – történelmi lehetõség adódott a város elõtt, hogy egy viszonylag rövid ideig tartó átmeneti állapot után helyreállítsa az évszázados tradíciót, s ismét cukrászda mûködjön a Deák tér sarkán.

A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen az önkormányzat valóban feltételként szabta meg a pályázat során, hogy a régi tradíciót visszaállítva, az ingatlanban ismét cukrászda várja a kanizsai polgárokat.
A Zalaco Sütõipari Rt. hamarosan, várhatóan januárban, de lehet, hogy már decemberben megnyitja az újjászületett Muskátli Cukrászdát.
– Kávézót, cukrászdát és látványpékséget nyitunk az épületben, s magától értetõdõ módon tovább visszük a Muskátli nevet – mondta lapunknak Ibránszky György, a cég kereskedelmi vezetõje. – Nem korhû, de mindenképpen stílusos, kellemes környezetben várjuk a felújítás után vendégeinket, s természetesen a tõlünk megszokott minõségû és árfekvésû édesipari termékeinkkel. Elsõsorban a hagyományos zalai ízekre fókuszálunk majd, kiemelném tizenötféle házi rétesünket, de természetesen lesznek különlegességek is. Reményeink szerint már decemberben megnyithatjuk a cukrászdát, de januárban mindenképpen.

Ibránszky György kérdésünkre azt mondta, a városban és a Muskátli névben is láttak fantáziát. Több városban is mûködtetnek már cukrászdát, s úgy vélik, a nagykanizsai is azokhoz hasonló sikerû lesz majd.

A Muskátli épülete azonban nem csak belülrõl, hanem kívülrõl is megszépülhet, ugyanis egy vállalkozás a tetõtérben irodát, illetve lakást alakít ki, s némi kedvezményért cserében vállalta az épület homlokzatának felújítását is. Az egyedi barter azonban vélhetõen nem alkalmazható minden egyes esetben, pedig Nagykanizsa sok patinás épületének felújítása lenne szükséges.
Papp Nándor, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Bizottság elnöke a feladatra kidolgozott egy várhatóan hatékonyan alkalmazható szisztémát, amelybõl önálló képviselõi indítvány készül.
– Számos olyan épület van a városban, amelynek a homlokzatát feltétlenül fontos lenne megóvni – mondta lapunknak Papp Nándor. – Véleményem szerint ezen feladatokra létre kellene hozni egy legalább húszmillió forintos alapot, amellyel egy speciális konstrukción keresztül részt vállalhatna az önkormányzat is a munkálatokból. Mégpedig oly módon, hogy az adott beruházás egyharmadát az önkormányzat finanszírozná, a fennmaradó részt pedig részletekben fizethetné vissza a lakó, vagy a lakóközösség. Azt hiszem, ez egy korrekt megoldás lenne a lakókkal szemben. Van persze, még egy lehetõség: ha az összes régi épületet a tömbrehabilitáció keretében újítanánk fel, ám egyelõre még nem látni, hogy mi fér majd bele a pályázati kiírásba.

Horváth Attila



2007-11-19 10:39:31


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül