Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949843    








Honlapkeszites

A Kanizsai Dorottya Kórház sürgõsségi ellátásának korszerûsítése

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 451 millió Ft értékû uniós támogatás áramlik a városba a kórház sürgõsségi ellátásának fejlesztésére. Az önkormányzati önrésszel kiegészítve 523 millió Ft beruházás valósul meg. A projekt elsõdleges célkitûzése, hogy a kórház ellátási területén élõ és a térségben tartózkodó valamennyi állampolgár sürgõsségi ellátáshoz való hozzáférésének magas színvonalú feltételrendszerét megteremtse. Az uniós támogatásnak köszönhetõen 2011. végére a kórház sürgõsségi osztálya európai színvonalú, jól felszerelt, modern gyógyító egységgé válik.

A sürgõsségi beruházásról, annak indokoltságáról, eredményeirõl a projekt vezetõjét, Németh Ritát kérdeztük.
– Az általános fejlesztési célokon túl mi indokolta a kanizsai sürgõsségi pályázat benyújtását?


– A Kanizsai Dorottya Kórház 2007. júliusában létrehozta a sürgõsségi betegellátó osztályát, amelyet erõteljes kompromisszumok árán, ideiglenes elhelyezéssel 25 millió Ft saját erõbõl valósított meg. Az akkor rendelkezésre álló forrás azonban nem volt elegendõ ahhoz, hogy egy korszerû struktúrájú, eukonform ellátási forma valósuljon meg az intézményben. Az ellátás súlyponti kórházhoz méltó elhelyezési és tárgyi feltételeinek megteremtése indokolta a TIOP 2.2.2. pályázat benyújtását, melyet a kórház fenntartójaként az önkormányzat 72 millió Ft önerõ biztosításával egyhangúan támogatott. Örömmel fogadtuk a támogatást, mert így esélyt kapott a kórház ahhoz, hogy a jelenleg fejlesztési gondokkal küzdõ sürgõsségi egysége a szakmai feltételeknek és elõírásoknak megfelelõ korszerû osztállyá váljék.
– Kik részesülhetnek a fejlesztésbõl megvalósuló elõnyökbõl?
– Elsõdlegesen a kórház területi ellátási kötelezettségéhez tartozó nagykanizsai, letenyei és zalakarosi kistérség 103 ezer fõs lakossága. Ezen felül sürgõsségi ellátás szükségessége esetén az idegenforgalmi és egyéb céllal a térségben tartózkodó valamennyi magyar és külföldi állampolgár. Az ellátás fejlesztése elengedhetetlenné vált a megépült nemzetközi M7 autópálya baleseti sebészeti ellátása céljából, mely különösen a nagy forgalmú horvát-magyar határátkelõhely miatt jelentõs.
– Az osztály mely konkrét területeit érinti a beruházás?
– A több mint félmilliárd forintból megvalósuló fejlesztés eredményeként a sürgõsségi ellátás infrastrukturális, azaz építészeti és tárgyi feltételeit, mûszerállományát korszerûsítjük. Az osztály személyi feltételeit a fejlesztés nem érinti, annak rendezésére más uniós pályázati forrás áll rendelkezésre. A projekt keretében a szakrendelõintézet folytatásaként újonnan épített épületszárnyban tervezzük az osztály végleges elhelyezését és korszerû orvostechnológiával való felszerelését. A fejlesztést követõen 744 m2 újonnan épített és 307 m2 felújított területen zajlik a sürgõsségi gyógyító munka. A mentõvel történõ megközelíthetõség javul és teljeskörû akadálymentesítés valósul meg. Bõvül a sürgõsségi osztály eszközparkja: 52 db új orvostechnikai eszköz kerül beszerzésre, köztük altató-, lélegeztetõgépek, defibrillátor és ultrahangkészülék. Korszerû sürgõsségi mûtõt szerelünk fel a gyors, idõveszteség nélküli azonnali beavatkozások elvégzéséhez. A dolgozók számára modern elhelyezési feltételeket biztosító munkaterületet alakítunk ki. A projekt keretében a betegellátást gyorsító informatikai rendszer is megújításra kerül.
– A betegek gyakran nincsenek tisztában, hogy a sürgõsségi ellátás valójában mit is jelent, hogyan zajlik…
– A vizsgálatokra történõ betegbehívás nem érkezési sorrendben, hanem a beteg állapotának súlyossága szerint történik. Az osztályra érkezõ beteg felvételekor észlelt állapotának megfelelõen besorolást kap (azonnali, kritikus, sürgõs, nem sürgõs, halasztható), mely meghatározza az elsõ vizsgálatra való bekerülésének sorrendjét. Állapotát a triage ápoló a várakozás ideje alatt idõrõl-idõre felülvizsgálja, ha romlik a beteg státusza, a gyorsabb vizsgálat érdekében elõbbre sorolja. Így elõfordulhat, hogy a kevésbé sürgõs esetek számára hosszabb lesz a várakozási idõ. A diagnózis felállításához kiegészítõ vizsgálatokra van szükség, mely labor, röntgen, ultrahang, CT vizsgálatok esetén a várakozási idõt 1-4 órával, más szakterületektõl igényelt konzílium esetén 1-2 órával hosszabbíthatja meg.
– Mikor kezdõdnek az építkezési munkálatok?
– A kivitelezési munkafolyamat az építõipari cég kiválasztását követõen, várhatóan 2010. szeptember 1-jével indul. Az építkezés megközelítõen egy évet vesz igénybe. Ezen idõ alatt a zavartalan, biztonságos és folyamatos sürgõsségi betegellátás biztosítására törekszünk. Folyamatosan értesítjük a kanizsai és környezõ települések lakosságát, háziorvosait az esetleges változásokról, rendelõk áthelyezésérõl. A lakosság fokozott türelmét és megértését kérjük ezen idõszak alatt, tekintettel arra az építési munkálatokat követõen egy új, modern, felszerelt sürgõsségi osztály nyitja meg kapuit a rászorulók elõtt. A projekt teljes idõtartama alatt információs központot üzemeltetünk, melyen a sürgõsségi beruházással kapcsolatos kérdések illetve észrevételek megtehetõk. Nagy örömünkre a kórházfejlesztés a sürgõsségi beruházással nem ér véget. A 2010. április 23-án kihirdetett TIOP 2.2.4. „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvõbeteg-szakellátásban” c. pályázat keretében további 3,2 milliárd forint értékû uniós fejlesztés nyílt meg a kórház számára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.



2010-05-05 07:56:10


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül