Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950217    








Honlapkeszites

„Példamutató kezdeményezés”

E szavakkal kezdte sajtótájékoztatóját Cseresnyés Péter alpolgármester, aki a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség tizenkét katonájának jövetelét jelentette be a média képviselõinek. A német katonák – Fritzlarból, az 1. Légi-mozgékonyságú dandár állományból – és Kaposvárról érkezõ magyar segítõik a nagykanizsai városi temetõben lévõ hadisírokat és az azokat szegélyezõ utakat fogják karban tartani, felújítani május 17. és 27. között.

Az alpolgármester röviden bemutatta a Szövetség tevékenységét:
- A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség egy alapítvány, amelyet az elsõ világháborút követõen 1919-ben hoztak létre magánszemélyek. Céljuk, hogy a külföldön elesett német katonák sírhelyét felkutassák, méltó helyre eltemessék halottaikat, és nyughelyüket gondozzák.


2009-ben mintegy kétmillió, háborúban elesett katona sírját gondozták önkénteseik a negyvenöt országban található nyolcszázhuszonhét német katonai temetõben. Hazánkban tizenhat ilyen katonai temetõ található – Bajna, Balatonkenese, Böhönye, Budaörs, Debrecen, Gyõr, Hajmáskér, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Pápa, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém –, amelyeket az 1993. november 16-án megkötött államközi hadisír-gondozási megállapodás alapján létesített, illetve gondoz a Szövetség. A második világháború során a magyarországi harcokban és harci cselekmények során mintegy ötvennégy-ezer német katona vesztette életét, akik közül harmincöt-ezren a katonai temetõkben, illetve ezernégyszáz település temetõiben van eltemetve. A Német Szövetségi Haderõ aktív katonái vagy a tartalékosai körében minden évben szervez a Szövetség olyan munkacsoportokat, akik a katonai temetõk aktuális karbantartási munkálatait végzik két héten keresztül. A katonák szabadságuk terhére, térítés nélkül vállalják ezt a tevékenységet a múlt iránti tisztelet szellemében.
A katonák, koszorúzással egybekötött megemlékezéssel fejezik be munkájukat, amelyre május 27-én 11 órakor kerül sor.
S.E.



2010-05-13 12:04:30


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül