Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950128    








Honlapkeszites

Pék Pálra emlékeztek

Pék Pál munkásságának állítottak emléket a költõ, tanár lakóházának falán elhelyezett táblával szeptember 1-én. Az ünnepélyes avatáson Balogh László, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke köszöntötte az egybegyûlteket.

Az Ady u. 12/B falán szerényen hirdeti az emléktábla a költõ gazdag életpályája alatt született tíz kötetet, költészetének halhatatlan voltát. Balogh László ünnepélyes szavaival emlékeztette a jelen lévõket, hogy Pék Pál igai kanizsaiként élt közöttünk. Az a komplex tevékenység, amit városunkban folytatott, országos jelentõségû is, ugyanakkor kiemelendõ Kanizsához való hûsége.


- Tartozunk ezzel a táblával Pék Pálnak, aki barátunk, kollégánk, mesterünk volt, és ezzel az örök mementóval szeretnénk hozzájárulni emlékezetének õrzéséhez. Ha minden évben megemlékezünk, akkor a költõ még talán az égbeli kávéházból, katedráról is örömmel figyel minket.
Az emléktáblán szereplõ szöveg történetéhez annyit mondanék, hogy a nyitó verssor az 1976-os kötetében megjelent Mint a madár címû versébõl való. Ugyan „elefántcsonttornyot” is említ az emlékszöveg, de nem volt õ a szó szoros értelmében elbújva, verseivel szoros kapcsolatot tartott fenn az emberekkel. Az utolsó mondat azt a fájdalmat érzékelteti, ami jellemzõ volt egész költészetére, ugyanakkor a „mégis morál” is áthatja ezt a munkásságot. Három iskola, a Batthyány Lajos Gimnázium-elõdjébe, a Landler Jenõ Gimnáziumba járt Pék Pál- a Kõrösi Csoma Sándor Általános Iskola és a Dr. Mezõ Ferenc Gimnázium fogott össze emlékének ápolására. Úgy gondolom, méltó kezdete a tanévnek ez a megemlékezés.”
A hosszas protokoláris beszéd helyett Pék Pál Holtág címû versét hallhattuk egy Batthyánys diák elõadásában, majd a három iskola képviselõi megkoszorúzták a táblát.

Z.A.



2010-09-06 08:42:27


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül