Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950148    








Honlapkeszites

Dr. Szentendrey Edgárnak állítottak örök emléket

Nagy volt az érdeklõdés Miklósfán a Mindenki Házában tartott ünnepi mûsoron, ahol dr. Szentendrey Edgárra, a település egykori orvosára emlékeztek. A köszöntõ gondolatok után felavatták és megkoszorúzták az érdemes orvos régóta tervezett szobrát és az Emlékparkot.

Dömötörffy Sándor, a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket,- akik között dr. Szentendrey Edgár hozzátartozói, Doszpodné Somló Klára és férje Somló Tibor is jelen volt- majd elmondta, egy igaz embernek állítanak emléket. Fõleg manapság, amikor pillanatról pillanatra elõbukkan egy-egy újabb celeb, vagy X-Faktor és Való Világ csillogó világa kápráztatja el a fiatalokat, akkor fontos igazán, hogy valós értékeket képviselõ példaképeket állítsunk a gyerekek elé. A most divatos sztárok ugyanis többnyire üstökösök, a dr. Szentendrey Edgárhoz hasonló nagyságok viszont megmaradnak emlékezetünkben. A neves orvos elsõsorban emberségével tûnt ki, hiszen mindenkit egyformán gyógyított, segített. Szél vagy hóvihar sem riasztotta vissza, akár rozoga szekéren is kiment betegeihez. Miklósfára úgy érkezett, hogy csak egy bõröndöt hozott magával, ami viszont tele volt a szeretet igazgyöngyeivel. Halálának negyvenötödik évfordulójára állították a szobrot, amellyel örök emléket állítottak az orvosnak.


Kovács Tibor, a Zala Megyei Vöröskereszt alelnöke beszédében nagy vonalakban ismertette dr. Szentendrey Edgár életének fõbb mozzanatait, kedves anekdotákkal fûszerezve meg a száraz adatokat. Elmondta, Miklósfán mindenki felnézett a gyógyítóra, méghozzá nem a magas termete miatt. Erdélybõl érkezett és az elsõ  világháborúban eltöltött szolgálata után itt telepedett le Zalában, és a magyar vöröskereszt mozgalom egyik atyja lett.
Tulman Géza vezetésével a Miklósfai Általános Iskola diákjai irodalmi mûsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd a hagyományõrzõ huszárok sorfala után kivonultak a miklósfaiak a Mindenki Háza melletti Emlékparkba. Karádi Ferenc alpolgármester leplezte le a Csávás Csaba szobrászmûvész készítette szobrot, az emlékezõk gyertyái pedig még sokáig kis fáklyákként világították meg Dr. Szentendrey Edgár szobrának karakteres éleit.
Z.A.



2010-11-25 13:53:42


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül