Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950087    








Honlapkeszites

Kanizsa is kapcsolódott

2011 az Önkéntesség Európai Éve. Erre kívánta felhívni a figyelmet a Nagykanizsai Önkéntes Pont megnyitása kapcsán a Zalai Falvakért Egyesület által mûködtetett Zalaegerszegi Önkéntes Központ. A Halis István Városi Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón a központ munkatársai bemutatták a megyei hálózat munkáját, illetve bemutatkozott Gerencsér Péter önkéntes, aki 2006-ban hét hónapot töltött el egy thaiföldi árvaházban.

A Zalaegerszegi Önkéntes Központ 2006 óta mûködik (2010-tól Zala Megyei Önkéntes Centrum néven). Az elmúlt öt évben mintegy ötven szervezet jelezte igényét önkéntesek fogadására. A szervezetnél ez idõ alatt nyolcvannyolc vállalkozó szellemû zalai regisztrálta magát önkéntesként, de háromszáznál is több azoknak a száma, akik bekapcsolódtak valamilyen önkéntes tevékenységbe. 2010 januárja óta a zalai önkéntesek több mint háromezer munkaórában segítették a megyei civil és közérdekû intézmények munkáját, valamint a közösségi célokat. A fogadószervezetek száma egyre bõvül, különbözõ települési szociális otthonok, városi és megyei könyvtárak, illetve sok civil szervezet is számol az önkéntesek nyújtotta lehetõséggel. A zalai önkéntesek életkora az országos tendenciának megfelelõen változatos, sok a munkatapasztalatot és élményeket keresõ pályakezdõ fiatal, a kapcsolatokat és közösséget keresõ középkorú, valamint az aktív, hasznos tevékenységet keresõ nyugdíjas is.


Egy néhány évvel ezelõtt készült kutatás eredménye szerint különféle önkéntes tevékenységek végzésébe évente a lakosság negyven százaléka, mintegy három és fél millió fõ kapcsolódik be. Az emberek leggyakrabban családjukon és baráti kapcsolatukon kívül, magánszemélyek és intézmények javára végeznek önkéntes munkát. Önkéntes munka sokféle létezik. A motiváltságot tekintve kétfélét különböztetünk meg: az új típusú önkéntesség elsõsorban tudás megszerzésére, a szabadidõ hasznos eltöltésére, az önismeret fejlesztésére szolgáló tevékenység. A régi típusokba azokat a tevékenységeket soroljuk, amelyek a hagyományos polgári értékekhez, szolidaritáshoz, családi indíttatáshoz, esetleg vallásos háttérhez köthetõk. Az önkéntesség végezhetõ önállóan, szabadidõs vagy vállalati közösségben. Az önkéntesség magyarországi történetének fontos mérföldköve a 2005. október 1-tõl hatályba lépett Önkéntes Törvény. A jogviszony megteremtésével kiszámíthatóbbá, átláthatóbbá váltak az önkéntesek foglalkoztatásának szabályai. A törvény szabályozza az önkéntes munka fogalmát, feltételeit, a jogokat és a kötelességeket a fogadó szervezet és az önkéntes részérõl egyaránt.
A sajtótájékoztató során adta át Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára a 9. önkéntes pontot jelzõ táblát Budavölgyi Kálmánnak, a Nagykanizsai Önkéntes Pont vezetõjének. Megjegyezte azt is, hogy a nagykanizsai önkéntesség már egy régi, jól mûködõ modell történet.
Z.A.



2010-12-08 10:17:05


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül