Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950165    








Honlapkeszites

Évértékelésrõl és feladatokról

Évértékelõ és feladat-meghatározó közgyûlést tartott a negyven éves Fegyveres Erõk és Testületek Nyugállományúak Klubja.

A Honvéd Kaszinó Tükörtermében megjelenteket elsõként Zóka Tibor köszöntötte. „Közösségi életünk áttekintése örömeinket és gondjainkat tükrözi. A közös gondok megoldásában kifejezetten a jó szándék, az egymás iránti szeretet és megbecsülés volt jellemzõ. A tagság a jogait jól ismeri, kötelességeit igyekszik mindenkor teljesíteni.” A napirendi pontok elfogadását követõen egyperces néma felállással emlékeztek tavaly elhunyt négy társukra, Bálint Józsefre, Horváth Lajosra, Harangozó Lászlónéra és Dr. Kerék Imrére.


 – A klubot 1970. december 14-én, a Nagykanizsán élõ nyugállományú katonák, rendõrök, határõrök egy kis csoportja, 16 fõ hozta létre. A kezdetekben katonák, rendõrök, határõrök és családtagjaik alkották a klubot – hangsúlyozta elnöki beszámolójában Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes.
Az évek múlásával a tagság kibõvült mindazon személyekkel, akik elfogadták az alapszabályt, és tevékenységükkel hozzájárultak a kulturális-nevelési célok kibontakoztatásához. A tagság létszáma jelenleg kétszázöt fõ, melybõl egyszázegy fõ katona, harminckettõ rendõr és hetvenkét fõ polgári alkalmazottként vonult nyugdíjba. Nemenkénti megosztás szerint a nõk száma száznyolc, míg a férfiaké kilencvenhét. Átlagéletkorúk 70,4 év, elfoglaltsága miatt azonban a fiatalabb korosztály csak részben tud bekapcsolódni a klub tevékenységébe. Büszkék a rendezvényeiket színesítõ énekkarra, és a szavalókra.
Mint a város legnagyobb nyugdíjas közössége nem zárkóznak el a Város Idõsügyi Tanácsa által az idõsek érdekében szervezett munkától sem, s mint katona-nyugdíjas közösség, együttmûködnek a város más egyesületeivel. Kapcsolatuk a Magyar Honvédséggel a Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítõ Parancsnokság segítségével valósul meg. Részesei annak az ellátási körnek, amelyet a Magyar Honvédség a nyugállományú katonák, hozzátartozóik, illetve özvegyeik számára nyújt. Rendszeres kapcsolatot tartanak a Zala Megyei Toborzó és Érdekvédelmi Irodával elsõsorban a tagok szociális helyzetével kapcsolatos gondok megoldásában és kegyeleti kérdésekben. Az egyesület részt vállal az ellátási körébe tartozó személyek problémáinak felmérésében és közvetítésében. Az elnökség odafigyel a tagság gondjaira, szervezi a beteglátogatást és évente mintegy harminc-negyven személyt segítenek a felgyógyulásban. A város rendezvényein egyenruhában megjelenve képviselik a Magyar Honvédséget, ezzel igyekeznek hozzájárulni a katonák és a civil lakosság közötti kapcsolattartás elmélyítéséhez. Tevékenységük színvonalának emelése érdekében 2007-ben együttmûködési szerzõdést kötöttek a Zala megyei honvédségi klubokkal. A Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének (HOKOSZ) tagszervezeteként, a szövetség támogatásával és segítségével képviselik a nagykanizsai nyugállományú katonák és özvegyeik érdekvédelmét.
A 2011-es év programjáról Poprádi Zoltán elnök kiemelte a Dózsa-találkozó megrendezését, kirándulásaik közül a budapesti és a Mátra környéki utakat, valamint a kenyérgyári látogatást.
A közgyûlés többek között döntött a kétezer forintos éves tagsági díjról, és megerõsítette tisztségében Poprádi Zoltán elnököt.

B.E.



2011-02-01 11:09:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül