Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950249    








Honlapkeszites

Nagykanizsa értünk szépül

Sokáig úgy tûnhetett, hogy városunk megújulása csak terveken, papírokon és csodás látványképeken létezik, de immár több, mint fél éve valóban elkezdõdött Nagykanizsa belvárosának megújítása. A Huszti tér megépült, és már magunk is tapasztalhattuk a fejlesztés elsõ lépcsõjét. A kivitelezés természetesen idén tovább folytatódik, és év végére befejezõdnek az I. ütemben kitûzött fejlesztések.

(A látványterv ide kattintva látható)

A belváros szerkezetének megújításáról, az azt követõ változásokról tartott lakossági fórumot csütörtök este a Medgyaszay Házban Horváth István, a Városfejlesztési Divízió vezetõje és a tervezõk. A fórumon többek között elhangzott, mit remélnek az I. ütemben befejezõdõ változásoktól és mi fog történni a fejlesztés II. ütemében. Plakátokon bemutatták, milyen volt a munkálatok megkezdése elõtt és milyen ma a Huszti tér, a Zrínyi és az Arany János utca. Az érdeklõdõk megtekinthették a 8. Európai település- és területi Tervezési Különdíj plakettjét, valamint egy kuriózumot, a kandeláberre helyezhetõ Kanizsa elnevezésû háromágú zászlótartó fényképét.


 Cseresnyés Péter polgármester a köszöntõjében megjegyezte, több fórumon vett részt, és azt tapasztalta, keveset tudnak a kanizsaiak a belváros rekonstrukciójáról annak ellenére, hogy nagyon sok híradás, hirdetés jelent meg róla. „Tudjuk, nem mindenki örül a belváros ily módon történõ megvalósulásnak. Vannak félelmek az utca-kikötésekkel kapcsolatban, hisz sokaknak megbolygatja a nyugalmát az új utcák kialakítása. Összességében, ha elkészül a beruházás, jó lesz a városnak, az ott élõknek. Ha a belváros megszépül, és olyan hangulatot mutat majd, ahogy a tervezõk megálmodták, nagyobb eséllyel számíthatunk rá, hogy felkeresik városunkat a turisták.”
A tervezõk ismertették a háromszög alakú terek láncolatát, amit a Fõ utca fûz össze. Elõször a közlekedési viszonyokat kellett átrendezni. Az Eötvös téren rendezvényteret és EU-s normáknak megfelelõ játszóteret alakítanak ki. A város történetérõl a Deák tér hordozza a legtöbb elemet. Ide helyezik el a Török kutat.
A tervezés során két elemet emeltek ki. A város geográfiai jellegébõl adódóan: a vízfolyást, ami mindegyik ponton megjelenik, és a város hagyományait, például a téglát, a téglaburkolatot, melyet a terek összekötésénél használtak fel. A nagyon szép térsorozathoz méltán lehet majd büszke a város lakossága. A munkák befejezését követõen a belsõ- és az átmenõ forgalom kisebb és csillapítottabb lesz.
A rekonstrukció I. üteméhez tartozik a novemberben elkészült Huszti téri korforgalom. Az Arany János-Petõfi utca összekötése szeptember végére, a Zrínyi és a Teleki utca összekötése július végére készül el. Az Erzsébet tér pedig október végére szépül meg.
Horváth István kiegészítésként elmondta: a II.–ra ismét beadják a pályázatot. Ebben szerepel a Fõ utca korszerûsítése, a Deák tér és az Eötvös tér megújítása. A divízió jelenleg a pályázat elõkészítésén dolgozik, és még várják a lakosság beépíthetõ javaslatait.
A két órát meghaladó fórumon a lakosság kíváncsi volt a közlekedésre, az utcák egyirányúsítására és a parkolási lehetõségekre, valamint érdeklõdtek az aszfaltozást igénylõ Magyar utca és a 19-es udvar felújításáról is.
B.E.



2011-02-18 12:32:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül