Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949686    








Honlapkeszites

Átadták a Kreatív-díjakat

A Kreatív Klub mûsorral kísért díjátadó ünnepségén adták át a klub által alapított díjakat a Honvéd Kaszinó Tükörtermében.

„Élet ünnepnapok nélkül, hoszszú út vendégfogadók nélkül”. Démokritosz bölcs mondásával köszöntötte a közönséget Cseke Zoltán, a Kreatív Klub elnöke, majd így folytatta: „Örömmel mondhatom, hogy ma van okunk ünnepelni, okunk van e napot ünnepnapjaink sorába emelni. Ünneppé teszi e napot, hogy léteznek köztünk olyan kiválóságok, akik ebben a zûrzavaros, globalizálódó, értékvesztett, cinikus világban önzetlenül a közösségért is tevékenykedõ, értékmentõ és értékteremtõ igazi polgárok.” Mert hogy is definiálja Virt László a polgárt? – „Vagyonosodni napok, sõt órák alatt is lehet, a polgári élethez azonban erények is szükségesek. A polgár nemcsak az érdekeivel, hanem az általános értékekkel is tisztában van. A polgár birtokol egy kultúrát, amely hosszú távra kiszámíthatóvá és élvezhetõvé teszi az életet – nemcsak a sajátját, de másét is! – vagyis a polgár nem bunkó.”


 – Mi – folytatta az elnök –, a napjaink gyorsan változó világában, a gyors reagálású, a helyzetet átlátó, az újszerû helyzetekben még nem ismert összefüggéseket megtaláló, a járatlan úton is járni tudó, a megoldást célratörõen megvalósító embert, a mûveket létrehozó Kreatív Embert ünnepeljük. – S hogy mi is az a mû, annak magyarázatához Hamvas Béla gondolatait hívta segítségül Cseke Zoltán. – „Az embernek önmagából mûvet kell alkotnia, hogy az örökké éljen. De a mûnek nyitva kell állnia, hogy aki be akar lépni, befogadja. A mû lehet ház, lehet festmény, lehet ország. Akhilleusz nem írt verset, mégsem mondhatja senki, hogy nem alkotott mûvet; tetteivel a heroikus élet mûvét alkotta. A mi kiválasztottjaink a szó nemes értelmében polgárok. Ma olyan embereket ünneplünk, akik nem a görög tragédiák eleve elrendelt végzetes világában, a kitörés reménytelenségében élnek, hanem akik tudják, hogy õk a teremtett világban a szabadság princípiumának hordozói és szenvedõi. Tudják, hogy õk a teremtett független teremtõ individumok.” A Kreatív Klub a díjak létrehozásával szûkebb hazánk, Nagykanizsa érdekében kifejtett kimagasló teljesítményeket produkáló személyeket, a teremtõ félisteneket – mondhatom ezt, hiszen Isten a saját hasonlóságára teremtette az embert –, emeli Nagykanizsa város közössége példái sorába. Városunk adományoz díszpolgári és városért címeket, de ezzel leginkább egy életmûvet, egy élet erkölcsiségét ismeri el. A Kreatív Klub a Római Klub mintájára, a város teremtõ erõinek összefogására, 1995-ben jött létre pártpolitikától mentesen, a város érdekében. Ennek ellenére érték a csoportot támadások, az utolsó öt év munkájára pedig az érdekérvényesítés reménytelensége nyomta rá a bélyegét.
Az oklevelet és a kisplasztikai érméket a korábbi évek díjazottjai adták át.
Az Év Kreatív Embere Díjat Draskovics Szilárd, Az Év Kreatív Menedzsere Díjat Budavölgyi Kálmán, az Év Kreatív Közössége Díjat a Kanizsa Lovasklub Sportegyesület kapta. Ez utóbbi díjat Dobri Lajos, az egyesület elnöke vette át.
B.E.



2011-02-18 12:37:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül