Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950011    








Honlapkeszites

Közel 23 milliárdból gazdálkodhatunk

Tíz igen, három nem és négy tartózkodás mellett elfogadta a közgyûlés a város 2011-es költségvetési rendeletét, melyben a bevétel fõösszegét 22 milliárd 887 millió, a kiadási fõösszeget 26 milliárd forintban állapította meg.

Három informális közgyûlést tartottak és sok-sok egyeztetés elõzte meg a költségvetés tervezetének összeállítását – hangsúlyozta a vita kezdetén Cseresnyés Péter polgármester. Sajnos azt kell mondani – folytatta –, egy nagyon nehéz, feszített és komoly hiányt regisztráló költségvetés került a közgyûlés elé. Ennek több oka van: mind az ország, mind a város nehéz helyzetben van, a források nem, a feladatok viszont bõvültek. Ez az oka a jelentõs hiánynak. Erre az évre koncentrálódik a belvárosi rekonstrukció elsõ ütemének befejezése, valamint a szennyvizes beruházás, ami óriási terhet jelent a városnak. Ennél fájóbb a 850 millió forintos mûködési hiány, amit az 1,3 milliárd forintos szintrõl kellett levinni 500 millió forint lefaragásával. Sajnos a 850 millió forintos hiány azt jelenti, ha ez így marad, elõfordulhat a következõ években, hogy a város mûködésképtelenné válik. Ezt senki nem akarja, ezért a következõ hónapokban nagyon komoly vizsgálatokat, döntéseket és szerkezeti átalakítások kell meghozni a mûködési hiány csökkentése érdekében. 


A költségvetés vitájában dr. Fodor Csaba képviselõ (MSZP) vitára alkalmatlannak, beszélgetésre alkalmasnak tartotta az elõterjesztést, és azt javasolta, ma ne szavazzanak, készüljön egy olyan anyag, ami döntésre is alkalmas lesz, mert ez a várost romba dönti. Javaslatát a testület azonban nem szavazta meg, folytatták a költségvetés vitáját.
Válaszában Cseresnyés Péter megjegyezte, ha nem csak egy informális közgyûlésen vett volna részt a képviselõ, akkor most nem biztos, hogy minden mondata elhangzott volna. A pletykákra nem szívesen reagált, de mivel nyilvánosság elõtt hangzottak el, válaszolt rájuk, és visszautasította mind a kórház felújításával, mind az intézmények összevonásával és a életbiztosítással kapcsolatos pletykákat, mert semmiféle valóságalapjuk nincs. Szita László könyvvizsgáló elfogadásra alkalmasnak találta a rendelettervezetet azzal a megjegyzéssel, hogy év közben vizsgálják meg a mûködési költséget.

B.E.



2011-02-25 11:11:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül