Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950421    








Honlapkeszites

Hadiárvák és Hadiözvegyek emlékeztek

Vasárnap délután a református templom gyülekezeti termében a Hadiárvák és Hadiözvegyek Nagykanizsai Szervezete találkozót szervezett a II. világháború poklait megjárt emberekkel, azok hozzátartozóival.

A szervezõk nevében Keppel Julianna köszöntötte a megjelenteket, majd a rendezvény nyitányaként az Ima a hadifoglyokért c. dalt játszotta le felvételrõl. A fórummal egybekötött megemlékezés vázát a Thúry György Múzeumtól és magángyûjteményekbõl származó archív képek kivetítése alkotta. Korhû fotók meséltek a II. világháború csatáiról, a fogolytáborok belsõ életérõl. Fotókópiákat láthattunk tábori képeslapokról és a ritkaságszámba menõ tûzszünet idillikus pillanatairól. A Sztarioszkol-i vasútállomás elfoglalásának történetét több kép örökítette meg. Lövészárkok, bombatölcsérek életképei mellett láthattunk gyalogos és motorizált menetoszlopokat, hol Kijev felé, hol Voronyezs felé haladva.


 Csoportképeken keresztül szemléltették az Erdélybe és a Kárpátaljára történõ bevonulást.
Bátki József és Németh István fotóhagyatékai többnyire az 1944-es évet idézték. Több képen a városunkban állomásozó német egységek voltak láthatóak, amint áthaladnak az Erzsébet téren illetve a Fõ utcán. Az Ady utcán, az állomás felé masírozó tisztiiskolások emlékét is a magángyûjteményekbõl származó fotó õrzi éppúgy, mint a murai átkelését, vagy a dörögi hadgyakorlatét. 
A második világégés képei után vitéz Kovács Miklós õrnagy elevenítette fel fogságba esése történetét, fogolytáborba való kerülésének viszontagságos útját. Elénk tárta a lágerek életét, a barakkok hangulatát. Beszélt a táborban és a táboron kívül végzett ipari és mezõgazdasági munkákról. A foglyok és az õrök viszonyáról. Kitért az orosz lakossággal való kapcsolatra,
Majd példákon keresztül az orosz ember jellemérõl, küzdõszellemérõl beszélt. Kis Ferenc ismerõsei, családtagjai történetét osztotta meg a hallgatósággal. A rendezvény háziasszonya Keppel Julianna elmondta, hogy családjában egyik szülõ sem ismerhette meg édesapját, ugyanis egyik sem tért haza a világháború poklából. Onnan, ahova politikai érdekek miatt vonulni kötelezõ volt. 
A délután elhangzottak és eddigi ismereteink alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a háború szélsõséges, rendhagyó, kevés estben idillikus helyzeteket produkálhat. Adja az Isten, hogy egyiket se ismerjük meg közelebbrõl.
(cz.cs.)



2011-03-08 14:01:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül