Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949784    








Honlapkeszites

Kellenek a fiatal szívek

– Petõfi Sándor azon kevesek közé tartozik, akiket bálványként istenített a magyar nép, sokak szemében ma is õ a legnagyobb költõ – mondta az ünnepi szónoknak felkért Muzsai István agrármérnök, a Petõfi Sándor születésének évfordulóján immár hatodik alkalommal megrendezett január elsejei megemlékezésen.


A szervezõ Nagykanizsai Polgári Egyesület elnöke, Kóré Péter rövid köszöntõje után a megjelentek versekkel és dalokkal emlékeztek a lánglelkû költõre. Kóré Péter emlékeztetett arra, hogy elõdje, az alapító elnök Dezsõ Ferenc indította útjára a hagyománnyá nemesedett megemlékezést. Megjegyezte, egy egykori kanizsai gimnazista, a messze elszármazott Nagy Gabriella hívta fel figyelmüket arra, hogy több ezer kilométerrel arrébb, egy olaszországi kisvárosban szobra van Petõfinek, ami annak köszönhetõ, hogy itt élt a szabadságharc költõjének elsõ olasz fordítója, Giuseppe Cassone. A külhoni megbecsülés ellenpontja az itthoni barbarizmus, ugyanis a megemlékezésre hívó, a Fõ úton kihelyezett plakátokat ismeretlenek letépkedték, egyiken pedig Petõfi arcképén egy csizma lenyomata látszik – mondta az egyesület elnöke, aki szerint egyre inkább úgy látszik: már nem is értékeket, hanem magát a normalitást kell védelmezni. Kóré Pétert a Deák téri 48-as „Gollner”-féle Gyalogezred – ebben szolgált egy ideig Petõfi is – talapzatán az ünnepi szónoknak felkért agrármérnök, Muzsai István követte, aki egyfajta történeti áttekintést adott Petõfi Sándor rövidre szabott, ám annál monumentálisabb életmûvérõl.

Muzsai István megállapította, Petõfi sorai ma is életképesek, sõt, sajnos idõszerûbbek, mint valaha. Napjainkban ugyanis soha nem látott méreteket öltött az idegenmajmolás és a nemzettagadás, s a szónok szerint bizony, ma sem ártana egy Petõfihez hasonló, gyújtó hatású költõ, aki felrázná a nemzetet fásultságából. „Kellenek a fiatal szívek, több és több magyar kebelben tüzet gyújtani, mert az idõ ellenünk dolgozik. A nemzet áltatása szép jövõ ígéretével, annak elmúlásához vezet” – idézte a szónok Petõfi Sándort, akinek Muzsai István szerint a politikai szereplõk és képviselõk számára ma is érvényes intelmei az elvhûségre, a tisztességre, a becsületességre szólítanak fel.

Az ünnepi beszéd után a megemlékezõk az emlékezés mécseseit helyezték el a szobor talapzatán, melynek felújítása érdekében gyûjtést indított a Polgári Kanizsáért Alapítvány és a hozzá csatlakozó Nagykanizsai Polgári Egyesület.

Horváth Attila



2008-01-09 12:20:08


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül