Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950147    








Honlapkeszites

Szedj föl néhány kilót!

Környezetvédelmi akciót kezdeményez Nagykanizsa önkormányzata vállalkozókkal és civil szervezetekkel összefogva az illegális hulladéklerakók felszámolása és a lakosság szemléletformálása érdekében.

Itt a tavasz, és ezzel együtt egyre több szeméttárolónak használt terület bukkan elõ városunkban. A nagy mennyiségû szeméttel nem csak az a baj, hogy nem nyújt szép látványt, hanem környezetkárosító is. A gondok enyhítése érdekében közösségi összefogással, rendszeresen szüntetnének meg egy-egy illegális hulladéklerakó helyet. Cseresnyés Péter polgármester köszöntötte a tenni akaró vállalkozókat és civileket az elsõ megbeszélésen, és hangsúlyozta, az egyik legfontosabb cél a példamutatás a lakosság felé. Hozzátette, Nagykanizsa gyönyörû természeti adottságokkal rendelkezik, környezetünkre pedig vigyázni kell, hogy még sokáig megõrizhessük és turisztikailag kihasználhassuk ezt a kincset. 


 A szemétlerakó területek megtisztítása nem egyszeri alkalom lenne, hanem folyamatos munkát igényel, és bárki – akár a lakosság - segítségét szívesen fogadják. A programhoz kampányt is szerveznek, amelynek keretein belül figyelemfelkeltõ plakátokat is elhelyeznének a város több pontján. Ami a konkrétumokat illeti, a város és a honvédség részérõl is külön-külön nyolc-tíz fõ tudna részt venni a szemét összeszedésében. A találkozón lehetõség nyílt az észrevételek, ötletek megtárgyalására is, így a rendõrség részérõl rukkoltak elõ azzal a tervvel, hogy szervezzenek az iskolák részérõl szemétszedést a Föld Napjára, április 22-ére, így a diákok környezethez való hozzáállását is pozitívan tudnák befolyásolni. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület részérõl nehezményezték, hogy az idõpont a tavaszi szünetre esik, így nem valószínû, hogy meg tudnák mozgatni a tanulókat. Hangsúlyozták, hogy amúgy a diákok szemléletformálása különösen fontos, és a város több iskolája már eddig is folyamatosan szervezett szemétszedõ akciókat, a pedagógusoknak pedig hatalmas felelõsségük és feladatuk van a környezettudatosság kialakításában. Mint elhangzott, az lenne a legoptimálisabb, ha a gyerek szólna rá a szülõre, hogy szedje föl a szemetet, vagy dobja szelektív hulladékgyûjtõbe.
Szükség lenne a város szeméttérképére is, hogy fel tudják mérni a lehetséges szemétlerakó helyek számát, helyét. A közterület-felügyelet részérõl elhangzott, a városnak van ilyen térképe, de elavult, hiszen ezek a helyek mobilisak, állandóan változnak. Másfelõl pedig hiába a jó szándék, nem tudnák összeszedni a város minden pontján a szemetet, hiszen amelyik terület magántulajdonban van, oda eleve nem lehet bejutni, így elsõdlegesen az állami és önkormányzati tulajdonú területeket tudják megtisztítani.
A résztvevõk megállapodtak abban, hogy elsõként a kiskanizsai lõtér bejáratánál lévõ, több köbméternyi szemetet fogják eltávolítani, amelynek érdekében legközelebb március 30-án kilenckor találkoznak a vállalkozók és a civilek.

Z.A.



2011-03-25 10:53:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül